Έναν πολίτη του κόσμου και αθεράπευτο οραματιστή, με πλούτο ιδεών και εμπειριών, ευτύχησε να έχει ως 38ο κατά σειρά δήμαρχο η πόλη των Αθηνών.

Προσωπικότητα χαρισματική και πολυτάλαντη, ο Αντώνης Τρίτσης είχε γεννηθεί στις 2 Μαρτίου 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Μετά τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Αθηνών, πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Πολεοδομία – Χωροταξία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόις με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ.

Ο Αντώνης Τρίτσης, γνώστης τεσσάρων γλωσσών, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στο δέκαθλο και στο άλμα εις ύψος.

Ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέσα από τις τάξεις του Πανελλήνιου Αντιστασιακού Κινήματος, για να διαφύγει τελικά το 1970 στην Ιταλία, με το ψευδώνυμο «Γιάννος», συνεχίζοντας εκεί την αντιστασιακή δράση του.

Με τη Μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 εξελέγη βουλευτής και ορκίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

Αργότερα, η θητεία του στο υπουργείο Παιδείας (1986-1988) σφραγίστηκε από την έντονη διαφωνία του με την Εκκλησία για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αιρετικός και ανυπότακτος, διεγράφη το Μάρτιο του 1989 από το ΠΑΣΟΚ.

Ίδρυσε –δύο μήνες αργότερα– το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα.

Τον Οκτώβριο του 1990 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 7 Απριλίου 1992 ο Αντώνης Τρίτσης απεβίωσε λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ηλικία μόλις 55 ετών.

Έτσι, η Αθήνα στερήθηκε πρόωρα έναν από τους σημαντικότερους «εραστές» της, έναν επιστήμονα που είχε διαμορφώσει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία για τις σύγχρονες πόλεις.

(Πηγή πληροφοριών: mikros-romios.gr)

Γράψτε το σχόλιο σας