Την ώρα που ο πλανήτης πλήττεται από τον κοροναϊό, στο Κατάρ συνεχίζουν κάποιοι άνθρωποι να δουλεύουν σε συνθήκες… σκλαβιάς και υψηλού κινδύνου, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει απαγορεύσει τις μεγάλες συναθροίσεις, ωστόσο οι εργάτες στοιβάζονται σε κατοικίες εργατών (όπου ζουν 8-10 άτομα μαζί), ακόμη και ανά 60 στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στα εργοτάξια.

Οι οδηγίες για απόσταση δύο μέτρων του ενός από τον άλλον; Ούτε για αστείο δεν τηρούνται.

«Ανησυχώ για πολλά σχετικά με τον κοροναϊό, αλλά έχω ανάγκη τα χρήματα. Φοράω γάντια και μάσκα, αλλά δεν αρκούν» δήλωσε στον Guardian κενυάτης εργάτης.

«Πώς να διατηρήσουμε απόσταση δύο μέτρων όταν κάνουμε τέτοιες κατασκευές; Κανείς δε νοιάζεται για την ασφάλειά μας. Δεν είμαστε ρομπότ, ούτε έχουμε ανοσία στον ιό» πρόσθεσε.

Πέρα από τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον κοροναϊό, οι ξένοι εργάτες που απασχολούνται στις υποδομές του Κατάρ αντιμετωπίζουν κι άλλες απάνθρωπες συνθήκες.

Κάνουν υπερωρίες, ενώ παρότι πλήρωσαν χρήματα για να εξασφαλίσουν θέση εργασίας στο Κατάρ, δεν κάνουν εύκολα απόσβεση, καθώς οι μισθοί τους είναι συχνά μικρότεροι απ’ ό,τι τους είχαν υποσχεθεί και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Κι ασφαλώς ουδείς διανοείται να διαμαρτυρηθεί, υπό το φόβο να απολυθεί και έχοντας ανάγκη τα χρήματα για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.