Διάτρητη αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, όσο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των προσώπων που βρίσκονται θετικά στον ιό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι τόσο ο 53χρονος εργαζόμενος στο νοσοκομείο Καστοριάς, που νοσηλεύεται πλέον διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ, όσο και 77χρονος που νοσηλεύεται στο Σωτηρία, χαρακτηρίστηκαν αρχικά μη ύποπτα κρούσματα.

Σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύεται ο 53χρονος γιατρός από την Καστοριά.

Ο άντρας εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας και απευθύνθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Σιάτιστας.

Εκεί, οι γιατροί έσπευσαν να τον βάλουν σε κοντέινερ απομόνωσης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ κρίθηκε ότι δεν εμπίπτει στην κατηγορία ύποπτων κρουσμάτων και πρέπει να αντιμετωπισθεί ως απλό περιστατικό.

Ακόμη, 17 εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο της Καστοριάς και άλλοι 19 στο νοσοκομείο της Κοζάνης, όσοι ήρθαν δηλαδή σε επαφή με τον ασθενή.

Άλλο ένα περιστατικό αποδεικνύει ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού θα πρέπει να αλλάξει.

Συναγερμός σήμανε και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Χθες το πρωί ένας 70χρονος, συνοδεία της συζύγου του φτάνει στα επείγοντα περιστατικά με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Παρότι προχωρημένης ηλικίας θεωρείται ότι βάση ιστορικού δεν είναι ύποπτο κρούσμα.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να σταματήσουν οι τηλεφωνικές διαγνώσεις από τον ΕΟΔΥ εφόσον πλέον υπάρχουν δευτερογενείς εστίες και να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στους γιατρούς.