Με εθνικά και όχι τοπικά χαρακτηριστικά το επόμενο κύμα στήριξης της οικονομίας από την επιδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα αφορούν, μεταξύ άλλων, μέτρα που θα καλύψει ζημιές των επιχειρήσεων επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της εξάπλωσης, αλλά έχει πληγεί ο τζίρος τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επομένη δέσμη μέτρων θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και θα υλοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου. Στόχος είναι η διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού και βεβαίως η ρευστότητα, δεδομένου πως η κρίση αυτή μπορεί να είναι παροδική, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια, επομένως πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση.

Επομένως, οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν καταγραφή, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για το κόστος ανά κλάδο, ούτως ώστε να επιλεγούν και οι σωστές παρεμβάσεις.

Ήδη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θέτει το σύστημα παρακολούθησης, όπου θα γίνεται μέτρηση μέσω των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, των τραπεζών και και εκείνες του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος να υπάρχει παρέμβαση όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ανησυχεί η αγορά

Οι εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη εξάπλωση των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), αναμένεται να αντιστρέψουν το εν γένει καλό οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ο ΣΕΒ στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, «όλα τελικώς θα κριθούν από τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, με τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και των κεφαλαιαγορών να προοιωνίζονται υφεσιακές επιπτώσεις σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2019, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 περιορίστηκε σε 1,9%, όσο και το 2018, καθώς στο 4ο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση (+1% έναντι +2,2% στο εννιάμηνο), λόγω και της απουσίας των ενισχυτικών της ζήτησης παραγόντων που συνδέονται με την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών της 7/7/2019.

Η Ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων του Νομού Ηλείας, κάνοντας λόγο για άμεσες οικονομικές απώλειες στην περιοχή, ζητά τη λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κοροναϊού.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι έμποροι της Ηλείας, μόνο για τον Μάρτιο στην Ολυμπία ακυρώθηκαν 13.000 διανυκτερεύσεις, ενώ η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας χωρίς κόσμος δημιουργεί αρνητικές συνέπειες στις τοπικές αγορές.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν είναι:

1. Μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε απώτερο χρόνο όπου θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

2. Αναστολή τραπεζικών δόσεων από δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις.

3. Αναστολή πλειστηριασμών.

4. Αναστολή δόσεων των ρυθμίσεων στον ΕΦΚΑ.

5. Έκτακτο βοήθημα σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά σύμφωνα με τις προτάσεις της SME United Europe και υιοθέτησε και η ΕΣΕΕ για τις πληττόμενες περιοχές από τον Covid-19 .

6. Άτοκα δάνεια με εγγύηση του Κράτους.

7. Αναστολή πληρωμής δημοτικών φόρων και τελών.

8. Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.

9. Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ κόστους μακροχρόνιας απουσίας από την εργασία.