Η σοβαρή κρίση που σοβεί στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά ήρθε με εμφατικό τρόπο στην επιφάνεια, με αφορμή την τροπολογία για το ποδόσφαιρο.

Με επιδεικτικό τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος ως Αντώνης Σαμαράς αγνοεί την κομματική πειθαρχία και δεν διστάζει να προκαλέσει τη διαγραφή του.

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς με την απουσία του –όπως και με την επιλογή του να μην αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου- επέλεξε να τεστάρει τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού, καθώς το μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν σαφές: Αν μπορείς, διέγραψέ με.

Προσωπικό άδειασμα…

Επί ώρες χτες το μεσημέρι, το μέγαρο Μαξίμου «ψαχνόταν», καθώς όχι μόνο αγνοούσε το που βρισκόταν ο κ. Σαμαράς, αλλά δεν μπορούσε να τον βρει στο τηλέφωνο προκειμένου να μάθει τους λόγους της απουσίας του.

Τελικά το γεγονός ότι επέλεξε ο ίδιος κ. Σαμαράς να επικοινωνήσει με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη για να του πει πως απουσίαζε για «προσωπικούς λόγους», χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα περαιτέρω διευκρινίσεις καθιστούν σαφείς τις επιθετικές –προς την κυβέρνηση- προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα αυτό αποτελούσε και μια διάψευση σε κάποιες φήμες που επιχειρήθηκε να διαχυθούν ότι η απουσία του κ. Σαμαρά από την ψηφοφορία οφειλόταν σε λόγους υγείας.

Ακόμα δε περισσότερο είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού στο ΑΠΕ σχολιάζοντας ουσιαστικά το γεγονός ότι οι προσωπικοί λόγοι, προβλήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης ως «εξηγήσεις» που έδωσε ο κ. Σαμαράς. «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί» δήλωσαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς, ανέκαθεν ήταν ένα εσωκομματικό αγκάθι, την ύπαρξη του οποίου ουδείς μπορούσε να αγνοήσει στη ΝΔ. Πλέον διατρανώνει τη διάθεσή του και την επιλογή του να βγει στο «αντάρτικο» κατά του κ. Μητσοτάκη έχοντας συσσωρεύσει όλο αυτό το διάστημα αρκετή δυσαρέσκεια για επιλογές του πρωθυπουργού που τον αφορούν και προσωπικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός –που ήταν ένας από τους παράγοντες που έδωσαν την προεδρία της ΝΔ στον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2015-2016– αισθάνεται αδειασμένος διπλά από τον πρωθυπουργό.

Αρχικά για Επίτροπος της ΕΕ επελέγη να στηριχθεί από την Ελλάδα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ για την προεδρία της Δημοκρατίας επελέγη η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Μια από τις δύο αυτές θέσεις ήταν κοινό μυστικό ότι τις επεδίωκε ο κ. Σαμαράς για τον εαυτό του.

Είναι σαφές ότι η προεδρική εκλογή ξεχείλισε το ποτήρι και ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει αποφασίσει να έχει διακριτή πορεία από αυτή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Άλλωστε ο κ. Σαμαράς φρόντισε να εκφράσει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του για τη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο της κας Σακελλαροπούλου όταν ουσιαστικά επέλεξε να μην αναφέρει καν το όνομά της και να απουσιάζει από την ψηφοφορία στη βουλή, επικαλούμενος ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Πονοκέφαλος

Και όχι μόνο αυτό. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φροντίσει να εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με μια κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη διαφωνία του με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, λέγοντας μάλιστα ότι όποιος ανοίγει τώρα τέτοιο ζήτημα ουσιαστικά ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα!

Πρόκειται για εξαιρετικά σκληρή κριτική προς τον πρωθυπουργό, αλλά και όσους στην κυβέρνηση ασπάζονται τη θέση πως το ζήτημα της Χάγης πρέπει να ανοίξει και να μπει στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος της μετεκλογικής περίοδος Χάριτος που απολαμβάνει πάντοτε η εκάστοτε κυβέρνηση, δείχνει να συμπίπτει με την ανάδειξη του κ. Σαμαρά σε ηγέτη της εσωτερικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Το πόσο μεγάλος πονοκέφαλος για το Μαξίμου και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο χειρισμός της περίπτωσης του Αντώνη Σαμαρά φάνηκε και από το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό γραφείο επέλεξε -για να χρησιμοποιήσουμε τη λαϊκή έκφραση- να κάνει την «πάπια» για την απουσία του κ. Σαμαρά.

Μάλιστα στο Μαξίμου εμφανίστηκαν να θεωρούν επαρκείς τις «εξηγήσεις» για τους «προσωπικούς λόγους» της απουσίας του κ. Σαμαρά και να θεωρούν λήξαν το θέμα, τη στιγμή που επρόκειτο για μια ψηφοφορία στη βουλή όπου είχε τεθεί κομματική πειθαρχία (είχε προηγηθεί η διαγραφή Ζαγοράκη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα) και όπου οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ ψήφιζαν με βαριά καρδιά και με μόνο επιχείρημα ότι το κάνουν …για να μην πέσει η κυβέρνηση!