Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) άρχισαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, ένα έργο που θα διαρκέσει μήνες, ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υγείας.

«Αρχίσαμε ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου στα NIH και μαζί με συνεργάτες», δήλωσε ο Άντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο Άντονι Φόσι συμφώνησε ότι είναι πιθανόν η επιδημία να υποχωρήσει προτού το εμβόλιο ετοιμαστεί, όπως συνέβη κατά την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου) το 2002-2003.

Θα χρειαστούν τρεις μήνες για να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή Φάσης Ι, στη συνέχεια τρεις μήνες για να ληφθούν στοιχεία, προτού ενδεχομένως ξεκινήσει μια κλινική δομική Φάσης ΙΙ σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, είπε ο γιατρός.

Αλλά «προχωράμε σαν να πρέπει να αναπτύξουμε το εμβόλιο», είπε. «Εξετάζουμε το χειρότερο από τα σενάρια, στην περίπτωση που αυτό γίνει μια μεγαλύτερη επιδημία».

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ έχουν έτοιμο το εμβόλιο

Στη δημιουργία του εμβολίου για τον νέο κοροναϊό έχουν ήδη προχωρήσει επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο θα χρειαστούν χρόνο για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά του, όπως ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος λοιμώξεων, Yuen Kwok-yung.

«Έχουμε ήδη αναπτύξει το εμβόλιο, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να το δοκιμάσουμε σε ζώα», δήλωσε ο καθηγητής χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων στην Κίνα μπορεί να κορυφωθεί «σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες» προτού αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με έναν Κινέζο επιστήμονα τον οποίο επικαλείται κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 106 νεκρούς, όλοι στην Κίνα, και για περισσότερους από 4.500 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, στην πλειονότητά τους γύρω από την Ουχάν, στο κέντρο της χώρας.

Μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια ζητούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ ζήτησε σήμερα από την κινεζική κυβέρνηση μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους στην Κίνα.

«Λέμε στην Κίνα ότι η μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια είναι τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μια αποτελεσματικότερη απάντηση», δήλωσε ο Άλεζ Αζάρ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει ακόμη δεχθεί να μεταβούν στην Κίνα ομάδες Αμερικανών ειδικών, μια πρόταση που διατυπώθηκε για πρώτη φορά την 6η Ιανουαρίου.

«Επανέλαβα αυτήν την πρόταση όταν συνομίλησα με τον Κινέζο υπουργό Υγείας τη Δευτέρα και αυτή η πρόταση επαναδιατυπώθηκε και σήμερα μέσω της διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Πεκίνο». εξήγησε ο Άζαρ.

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε εξάρει σε ένα tweet τη «διαφάνεια» της Κίνας, κατόπιν επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, ότι η κυβέρνησή του «βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Κίνα».

Πέντε κρούσματα του κοροναϊού έχουν ήδη καταγραφεί στις ΗΠΑ.