Εν μέσω μίας εσωκομματικής μουρμούρας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σε αρκετές περιπτώσεις εκδηλώνεται παρασκηνιακά, στην Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με τη νέα ονομασία του κόμματος.

Το θέμα με τα «βαφτίσια» στον ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται ενόψει και του συνεδρίου που θα διεξαχθεί το Μάιο  όπου ενδεχομένως – διακινούνται σχετικές πληροφορίες – θα κληθούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να ανοίξει η κουβέντα για την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα το οποίο φέρεται να συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος με κορυφαία στελέχη.

Η κατάσταση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι για την ώρα «νεφελώδης» αν και φαίνεται πως έχει πέσει η ιδέα να συμμετέχουν σε μία πιθανή ψηφοφορία όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος. Σε αυτήν, είναι πιθανό να τοποθετηθούν για το αν συμφωνούν να παραμείνει το κόμμα με την τωρινή του ονομασία ή να αποφασιστεί νέο όνομα.

Εάν τελικά προκριθεί αυτή η λύση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η βαρύτητα που θα έχει το αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι οι νέες εγγραφές μελών είναι κατώτερες των προσδοκιών.

Από τη στιγμή που υπήρξε το προσκλητήριο  έχουν εγγραφεί 30.000 νέα μέλη, αριθμός ο οποίος προφανώς και δεν ικανοποιεί την Κουμουνδούρου.

Η αδιαφορία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ  να εμπλακούν  στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος αλλά και εμμέσως στις διαδικασίες διεύρυνσης προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βλέπει ήδη να εκδηλώνονται δειλά – δειλά εσωκομματικές γκρίνιες και μουρμούρες.

Ο αρχικός στόχος στην Κουμουνδούρου ήταν για εγγραφή 180.000 μελών, στόχος ο οποίος φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά. Η προσέλκυση τόσο μεγάλου αριθμού νέων μελών, την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ακόμη τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του, αποδείχτηκε ουτοπική και πλέον ο πήχης χαμηλώνει αρκετά.

«Μουρμούρες» ενόψει του Συνεδρίου

Όσο πλησιάζει το Συνέδριο του Μαίου τόσο οι εσωκομματικές γκρίνιες για το θέμα της διεύρυνσης θα έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση.

Το μείζον είναι ο χαρακτήρας και το προφίλ του κόμματος στη νέα εποχή αλλά και με ποιους θα αποφασιστεί να συμπορευτεί, σε μία χρονική συγκυρία όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Ένα κείμενο που φαίνεται να διακινήθηκε εσωτερικά από την ομάδα των 53+ σχετικά με τις διαδικασίες διεύρυνσης (σ.σ διαψεύστηκε μέσω της ιστοσελίδας που απηχεί τις απόψεις της ομάδας) δείχνει πως ο δρόμος για τη διεύρυνση του κόμματος δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Η ομάδα των 53+ μπορεί να διαψεύδει  την ύπαρξη τέτοιου κειμένου, ωστόσο επισημαίνουν με νόημα πως θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μείνει αριστερό κόμμα.

«Ένα μεγάλο, λαϊκό, μαζικό κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα έχει την ικανότητα να εμπνέει, να συσπειρώνει, να ενώνει, όπως γίνεται και με τους ανθρώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Φαίνεται πάντως ότι και στην ηγεσία της Κουμουνδούρου επικρατεί  προβληματισμός για το κατά πόσον κορυφαία στελέχη με απήχηση στη βάση του κόμματος έχουν εμπλακεί όσο θα έπρεπε στις διαδικασίες της διεύρυνσης.

Ο φόβος για… πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο φόβος για… πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ  άλλωστε είναι ένα θέμα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς σημαίνονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκεί να θυμηθούμε τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος είχε δηλώσει σχετικά σε συνέντευξή του για το ενδεχόμενο πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ τα εξής:

«Στο ερώτημα σας να φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση» σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού».

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θα δημιουργούσε η δήλωσή του – την οποία προφανώς και συμμερίζονται και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος – είχε προσθέσει ότι «τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσακαλώτος όμως, πέρα από τη δήλωση που είχε προ μηνών για την… πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να αμφισβητήσει προσφάτως την αντιπολίτευση που ασκεί η Κουμουνδούρου για ορισμένα θέματα.

Αναφερόμενος στη βασιλόπιτα των 12.000 ευρώ του Μάκη Βορίδη και στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει το συγκεκριμένα θέμα και να ασκήσει σκληρή κριτική τόνισε με νόημα:

«Κάνεις ένα αφήγημα για την Αριστερά όταν αυτό το έχεις ψηλά στην ατζέντα στη δοσολογία που μας λένε όλοι ότι δεν κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση… Να συζητήσουμε το τι σημαίνει σκληρή αντιπολίτευση; Χρειάζεται συζήτηση…» είχε σχολιάσει ο πρώην υπουργός θεωρώντας εμμέσως πλην σαφώς άστοχη την αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο γεγονός.

Μήνυμα όμως έστειλε και ο Γιάννης Δραγασάκης με φόντο την αυτοκριτική στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία προχωράει με ρυθμούς… χελώνας.

«Προσωπικά δεν τη δέχομαι τη λέξη αυταπάτη. Εγώ βίωσα ότι είχαμε ένα σχέδιο. Ξέραμε από την αρχή τη δομική του αντίφαση. Είχα γράψει ότι τα όρια της πολιτικής μας είναι δύο, το εσωτερικό και το εξωτερικό» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.