Στην υλοποίηση του πρώτου ενιαίου και πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος μισθοδοσίας όλων των αμειβόμενων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω ενός νέου πληροφοριακού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο γρήγορος και ακριβής ο υπολογισμός, η εκκαθάριση, η πληρωμή και απόδοση των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων, εξοικονομώντας πόρους και βελτιώνοντας τη λειτουργία του κράτους.

Αρση εκκρεμότητας

«Το πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής Μισθοδοσίας αποτελεί άλλη μια χρόνια εκκρεμότητα της χώρας την οποία ερχόμαστε να επιλύσουμε» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και προσέθεσε: «Μειώνουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, ώστε το κράτος να λειτουργεί πιο οργανωμένα, με περισσότερη ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «η ψηφιοποίηση του συστήματος μισθοδοσίας των αμειβόμενων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μπαίνει στην τελική φάση πλήρους λειτουργίας. Στόχος του έργου είναι ένα ενιαίο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο κεντρικό σύστημα υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας και των κάθε είδους πρόσθετων αμοιβών ή αποζημιώσεων, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Η λειτουργία του νέου συστήματος θα συμβάλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στον περιορισμό πιθανών αστοχιών και στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των πάσης φύσεως αμοιβών με τρόπο διαφανή και ελεγχόμενο, προς ωφέλεια των φορολογούμενων».

Αντιμετώπιση γραφειοκρατίας

Για ενίσχυση της οργάνωσης του κράτους έκανε λόγο ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης. Όπως τόνισε «η ενιαία και πλήρως ψηφιοποιημένη μισθοδοσία των αμειβόμενων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ενισχύει την οργάνωση του κράτους, αφαιρώντας γραφειοκρατικά γρανάζια από έναν μηχανισμό που εκσυγχρονίζεται. Ενισχύει παράλληλα τη διαφάνεια και δίνει στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης και ελέγχου των δημοσίων πόρων».

Τι θα αλλάξει

Με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης θα καταγραφούν για πρώτη φορά όλα τα επιμέρους συστήματα υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας των φορέων του Δημοσίου και οι ιδιαιτερότητες των φορέων, ακόμη και σε ατομικό επίπεδο μισθοδοτούμενου. Παράλληλα, το καινούργιο ηλεκτρονικό σύστημα θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο έγκαιρη πληροφόρηση στους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ κλπ) καθώς και στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης γνώση σε πραγματικό χρόνο του ύψους της μισθοδοσίας καθώς και των ενδεχομένων πολλαπλών πηγών μισθοδοσίας του κάθε αμειβόμενου από το κράτος προσώπου. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα καλύπτει, κατά την πλήρη παραγωγική του λειτουργία (η οποία έχει δρομολογηθεί για τον Ιούλιο του 2021), τουλάχιστον 680.000 μισθοδοτούμενους, 3.500 πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου (Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείων, Περιφέρειες, ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Ανεξάρτητες Αρχές, Ιερές Μητροπόλεις, σχολικές επιτροπές, λοιπά ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κ.α.) και 2.800 πιστοποιημένους εκκαθαριστές.