Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε με τον Ιρακινό ομόλογό του Άντελ Άμπντουλ Μάχντι ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Δευτέρα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη για την αποκλιμάκωση της έντασης μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί (του ηγέτη της ιρανικής Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης) και συμφώνησαν να συνεργαστούν» για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τζόνσον.

«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αταλάντευτη προσήλωση της Βρετανίας στη σταθερότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και επισήμανε τη σημασία του συνεχιζόμενου αγώνα εναντίον της κοινής απειλής που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Στήριξη στις ΗΠΑ

Ο Τζόνσον ακολουθεί την ευρωπαϊκη «γράμμη» για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή με αυτοσυγκράτηση όλων των εμπλεκόμενων, αν και στην πρώτη αντίδρασή της η Βρετανία είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει τη στήριξή της τον στενότερο σύμμαχο της, τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα η Βρετανία κάλεσε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχός της, δικαιούται να αμύνεται απέναντι σε μια επικείμενη απειλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέροντας ότι μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ σημείωνε:

«Καλούμε όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ότι θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούνται να αμύνονται απέναντι σε εκείνους που συνιστούν άμεση απειλή για τους πολίτες τους», τόνιζε ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters