Κατάσταση «ασφυξίας» επικρατεί στις Δομές φιλοξενίας προσφύγων που έχουν στηθεί στα νησιά του Αιγαίου καθώς συνωστίζεται σε αυτές πολλαπλάσιος αριθμός προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στη Μόρια όπου σημειώθηκε σήμερα μία ακόμη τραγωδία με νεκρούς μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό, ο αριθμός των προσφύγων έχει φτάσει τους 12.000 όταν το ΚΥΤ είναι δυναμικότητας μόλις 3.000 ατόμων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον  στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Οι ανήλικοι και ενήλικοι πρόσφυγες ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες ενώ καθημερινά φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου και άλλοι πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια.

Στη Σάμο, σε ένα κέντρο χωρητικότητας 648 ατόμων έχουν βρει καταφύγιο περισσότρα από 5.600 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 1.500 είναι παιδιά.

Αδυνατούν να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες

Τις προηγούμενες ημέρες και δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί – χωρίς τις περισσότερες φορές να μπορεί να παρέμβει ώστε να ανασχεθούν οι προσφυγικές ροές – εξήγγειλε μέτρα τις προηγούμενες που αφορούν στην επιτήρηση στο Αιγαίο, στα σύνορα του Έβρου αλλά και μέτρα για την αποσυμφόρηση νησιών.

Αύριο, μάλιστα, το υπουργικό συμβούλιο θα  ασχοληθεί με το Προσφυγικό το οποίο εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για την κυβέρνηση.