Στην αρχόντισσα του Αιγαίου, τη Χώρα της Άνδρου με τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα, λειτουργεί ένα μουσείο-σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Το μουσείο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1979, προκειμένου να στεγαστούν και να παρουσιαστούν τα γλυπτά που είχε κληροδοτήσει στη γενέτειρά του ο ανδριώτης γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος (1889-1974).

Οι δημιουργίες του Τόμπρου αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της συλλογής του μουσείου, που εμπλουτίστηκε τα κατοπινά χρόνια με έργα σημαντικών εκπροσώπων της νεοελληνικής γλυπτικής από την προσωπική συλλογή του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Ο θετικός αντίκτυπος του όλου εγχειρήματος και η ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού οδήγησαν τους υπευθύνους στην απόφαση επέκτασης του μουσείου.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1986 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του εν λόγω κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο απέσπασε διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό, καθώς ο σχεδιασμός των εξωτερικών χώρων έγινε με άξονα το σεβασμό προς το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των δομικών υλικών.

Στην παλαιά πτέρυγα (γλυπτοθήκη) του μουσείου εκτίθενται σήμερα γλυπτά του Μιχάλη Τόμπρου και άλλων σημαντικών δασκάλων της ελληνικής γλυπτικής.

Στη νέα πτέρυγα φιλοξενούνται έργα της μόνιμης συλλογής του μουσείου και διοργανώνονται εκθέσεις (θεματικές ή ατομικές) πρωτοπόρων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μουσείου εντάσσονται περιοδικές εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις.

Τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά την ίδρυσή του, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο των εικαστικών τεχνών και της αισθητικής παιδείας, εισφέροντας τη δική του δημιουργική πρόταση στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς.