Τις τελευταίες ώρες τα «βλέμματα» των social media τραβάει ένα άρθρο που γράφτηκε σε εκκλησιαστικό site. Πρόκειται για το romfea.gr και το κείμενο που «έκλεψε τις εντυπώσεις» έχει την υπογραφή της Έλενας Ράπτη, υποψήφιας Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία.  Το άρθρο της κ. Ράπτη σχολιάζεται δύσκολα, καθώς στα βασικά σημεία του μιλάει από μόνο του. Κομμάτι- κομμάτι.

Σύμφωνα με την κ. Ράπτη  στις ανησυχίες του μέσου πολίτη συγκαταλέγονται η ανεργία που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ο αγώνας επιβίωσης των πολύτεκνων οικογενειών εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων καιρών. Ως εδώ καλά. Κατά την κυρία Ράπτη τον «μέσο πολίτη» ανησυχεί «η νομοθέτηση προκλητικών ελευθεριών».

Αυτό όμως που η ίδια εκτιμά ως «εξόχως μεγαλύτερο» και το οποίο «δρα διαβρωτικά σε ολόκληρη την κοινωνία» είναι «η προσπάθεια αποχριστιανοποίησης της ελληνικής κοινωνίας». Σε άλλο σημείο η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, αναφέρει ότι η χώρα μας «ζει μια νέα «Χαλκή Πύλη» με την αποκαθήλωση της εικόνας του Χριστού από τις αίθουσες των δικαστηρίων και των σχολείων. Ζει τον, όλο και με μικρότερη συχνότητα, εκκλησιασμό των μαθητών».

Η κ. Ράπτη υπογραμμίζει ότι η πρόκληση πλέον είναι μεγάλη και πως «δοκιμάζεται η αντοχή της κοινωνίας και της πίστης μας» και πως η ίδια θα συνεχίζει να προσεύχεται πριν κοιμηθεί και να ακολουθεί το «Σχέδιο του Θεού».

Αποχριστιανοποίηση;

Ο σκοπός του άρθρου είναι ξεκάθαρος, μεσούσης προεκλογικής περιόδου, ωστόσο και πάλι δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς… Ποια είναι η «προσπάθεια αποχριστιανοποίησης»; Από ποιους και με ποιους τρόπους επιχειρείται; Ποιες είναι οι «προκλητικές ελευθερίες» που νομοθετήθηκαν; Για ποιον ακριβώς λόγο η κ. Ράπτη ανακατεύεται με τον πολύ προσωπικό θέμα που αφορά την επαφή του πολίτη με τα θεία; Γιατί η κ. Ράπτη εν έτει 2019 παραβλέπει το γεγονός ότι η πίστη σε κάθε σπίτι, το πότε εκκλησιάζονται ή όχι τα παιδιά, είναι ζήτημα αυστηρώς ευαίσθητο και δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με την κεντρική εξουσία; Και το βασικότερο όλων ερώτημα: Ποιο είναι το «Σχέδιο του Θεού» το οποίο η κ. Ράπτη δηλώνει ότι γνωρίζει και ακολουθεί;

Παρότι, όπως προείπα, ο σκοπός του πονήματος της υποψήφιας βουλευτή είναι φανερός σε όλους, η προσπάθεια ψαρέματος ψήφων από συγκεκριμένα ακροατήρια θέλει και τη μαεστρία της. Χρειάζεται μια πολιτική «ωριμότητα». Διαφορετικά δημιουργούνται κείμενα όπως αυτό της κ. Ράπτη στο romfea.gr, τα οποία στερούνται ειρμού και λογικής. Θέλει τρόπο ώστε να καταφέρει κανείς να προσελκύσει αυτό το ειδικό κοινό και να μη γίνει από Έλενα Ράπτη, Ελένη Λουκά.

Και η προσοχή που πρέπει να δείξει κανείς σε αυτήν την προεκλογική επιχείρηση πρέπει να είναι αυξημένη. Γιατί για «απόπειρες αποχριστιανοποίησης και εξισλαμισμού των Ελλήνων» είναι σημαία άλλου μορφώματος με μέλη του οποίου η κ. Ράπτη έχει συναντηθεί και φωτογραφηθεί περήφανα, προκαλώντας δικαίως αντιδράσεις, περισσότερες από μία φορές.

Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της ΝΔ έχει ταχθεί απέναντι από τους εχθρούς της δημοκρατίας, ας πούμε ότι η Έλενα Ράπτη έκανε (ένα ακόμη) λάθος. Λάθος υπό την έννοια ότι υπερτίμησε τις δυνάμεις της και θεώρησε ότι μπορεί να καταφέρει μια «θρησκευτική απεύθυνση» χωρίς να «γράψει» είτε ως παράλογη θρησκόληπτη είτε ως επικίνδυνη ακροδεξιά.