Στο ανατολικό τμήμα της Κεντρικής Εύβοιας, το όμορφο Αυλωνάρι, αμφιθεατρικά απλωμένο πάνω σε ένα λόφο, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά.

Ο επιβλητικός βενετσιάνικος πύργος, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα λιγοστά πετρόχτιστα σπίτια και τα γραφικά στενά δίνουν ξεχωριστό χρώμα στον οικισμό, που είναι χτισμένος σε μια πολύ εύφορη περιοχή.

Ιδιαίτερα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία και παραδεισένιες ακρογιαλιές είναι τα στολίδια της ευρύτερης περιοχής του Αυλωναρίου.

Στον οικισμό Χάνια, δυτικά από το Αυλωνάρι, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ενώ λίγο μακρύτερα, κοντά στον οικισμό της Αγίας Θέκλας, είναι χτισμένος ο ομώνυμος βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός, με σημαντικές τοιχογραφίες.

Ανατολικά του Αυλωναρίου βρίσκεται η μονή του Αγίου Χαραλάμπους των Λευκών, που ιδρύθηκε κατά τη Μεσοβυζαντινή Περίοδο.

Επίσης, στη διαδρομή προς τη Μουρτερή είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Δημητρίου Καταρράκτη, άλλοτε καθολικό μονής.

Τέλος, νοτιοανατολικά από το Αυλωνάρι (παράκαμψη στη διαδρομή προς Αχλαδερή και Κορασίδα) οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ανακαλύπτουν τη μονή του Τιμίου Προδρόμου Καρυών. Το καθολικό της μονής, 17ου αιώνα, είναι διακοσμημένο με ωραίες τοιχογραφίες.

Σε ό,τι αφορά την ακτογραμμή που απλώνεται ανατολικά από το Αυλωνάρι, οι προτάσεις μας είναι πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Η Μουρτερή είναι μια απέραντη αμμουδερή παραλία, πόλος έλξεως για πολλούς παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην όμορφη ακρογιαλιά της Μουρτερής εκβάλλει ποτάμι. Κοντά της απλώνονται οι θαυμάσιες παραλίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Μερκουρίου.

Νοτιότερα, το Καλάμι, εξωτική παραλία με χαρακτηριστικό βράχο στο μέσο της, η Κορασίδα, με τη θαυμάσια ακρογιαλιά και την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, και ο Κάλαμος, στο μυχό ενός όρμου με γαλαζοπράσινα νερά και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, κλέβουν την καρδιά των παραθεριστών.

Γράψτε το σχόλιο σας