Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ο επιστημονικός διευθυντής του Γιώργος Αργείτης, με αρκετή δόση χιούμορ, παρομοίασε την ελληνική οικονομία με μια κυρία που αναζητά την τύχη της, μέσω ενός γραφείου γνωριμιών, με την εξής αγγελία: «Κυρία σε προχωρημένη ηλικία με χαμηλά εισοδήματα και πολλές ιδιοτροπίες και προβλήματα, αναζητά τη συντροφιά σοβαρού πολιτικού για σχέση με προοπτική. Δεκτές θα γίνουν μόνο σοβαρές πολιτικές προτάσεις».

Πράγματι, ο χαρακτηρισμός αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή, πραγματική, κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Την έλλειψη σοβαρής πολιτικής από μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή της την επόμενη μέρα. Σε όρους παραγωγικής βάσης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται, σήμερα, σε χειρότερο επίπεδο από αυτό το οποίο βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Αλλά και η δημοσιονομική ισορροπία – που έχει επιτευχθεί ύστερα από 10 χρόνια σκληρής λιτότητας – είναι τόσο εύθραυστη που ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς Οργανισμοί και αξιόπιστοι ακαδημαϊκοί δεν αποκλείουν επικίνδυνες και απότομες ανατροπές τα επόμενα χρόνια. Μεγάλες παγίδες βρίσκονται μπροστά. Και αν δεν κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης ένα νέο Μνημόνιο δεν θα αργήσει να έρθει.

Σε άλλο μήκος κύματος βρίσκεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον απίστευτο κύκλο παροχών που έχει ανοίξει. Παροχές στα τυφλά, χωρίς να εντάσσονται σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο, παρά μόνο στον εκλογικό σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος για να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες στην κάλπη των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής και βλέπουμε…

Ακόμη και οι δανειστές που έως τώρα, δεν είχαν αντιδράσει επισήμως, για να μη χαλάσει το κλίμα στις ευρωεκλογές, βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, όπως προκύπτει από τη στάση τους στη συνεδρίαση του Eurogroup. Οχι μόνο αμφισβητούν τον δημοσιονομικό χώρο που εμφανίζει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις παροχές, αλλά απειλούν και με κυρώσεις μετά τις ευρωεκλογές. Ο κίνδυνος νέων μέτρων βρίσκεται μπροστά μας.

Την ίδια στιγμή, όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγικοί φορείς της χώρας διαφωνούν ότι το πακέτο που παρουσίασε η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και το κυριότερο, επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την πολιτική της υπερφορολόγησης και της περικοπής των δημοσίων δαπανών στην οποία στηρίζονται τα υπερπλεονάσματα και τα επιδόματα.

Και οι αγορές, από την πρώτη στιγμή έδειξαν τα δόντια τους. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν υψηλότερα, αποτυπώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι αγορές ακύρωσαν με την αντίδρασή τους τη νέα έκδοση ομολόγου, την οποία ώς ακόμη ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, είχε σχεδιάσει για την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Το σκηνικό θυμίζει το προεκλογικό 2014. Οι αυταπάτες που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης τότε,  έχουν μετατραπεί σε απατηλές προσδοκίες και υποσχέσεις σήμερα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αλλά όσο επικίνδυνες ήταν, όπως αποδείχθηκε, τότε, άλλο τόσο είναι και σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τις πληρώσει ακριβά, πάλι, ο ελληνικός λαός.