«Δεν είναι οι S-400 το θέμα. Το θέμα είναι ότι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, πρέπει να λάβει μέτρα ενάντια στις απειλές που δέχεται.

«Θέλουν να το αποφύγουν»

»Ζητήθηκε βοήθεια από τους συμμάχους στο θέμα αυτό, αλλά όταν δεν δόθηκε σημασία, τότε η Τουρκία ως κυρίαρχο κράτος κοίταξε για λύση. Το θέμα που θα έπρεπε να συζητείται είναι η υποστήριξη που παρέχει ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ στέλνοντας όπλα σε εκείνους που απειλούν την εθνική ασφάλεια ενός άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

»Αυτό θα έπρεπε κυρίως να συζητείται. Αλλά προκειμένου να το αποφύγουν, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη άλλα θέματα» είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Φωτογραφία AP

«Χρησιμοποιώντας την εικόνα της Ρωσίας στη Δύση, κάνουν προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας», πρόσθεσε, επικρίνοντας τις ΗΠΑ για την παροχή βοήθειας που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας, ενώ θα έπρεπε να στηρίζουν τη σύμμαχό τους, Τουρκία».

Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε ότι «αμφισβητώντας το πρόγραμμα των F-35 της Τουρκίας είναι σαν να αμφισβητούνται όλα τα κοινά προγράμματα στο πλαίσιο της κοινής ασφάλειας στο ΝΑΤΟ».

«Το παράδειγμα της Ελλάδας»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, υποστήριξε ότι «η εξαγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως απόκλιση της προσήλωσης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα νατοϊκά συστήματα και ούτε θα έρθει σε σύγκρουση με αυτά, ανέφερε ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, ο οποίος έφερε πάλι ως παράδειγμα την Ελλάδα για την άνιση στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τα ρωσικά οπλικά συστήματα.

«Υπήρξαν κάποιες νατοϊκές χώρες που αγόρασαν και ανέπτυξαν το σύστημα S-300. Δεν υπήρξε καμία σοβαρή αντίδραση από κανένα μέλος του ΝΑΤΟ. Η αντίδραση τώρα, επειδή αγοράσαμε το σύστημα S-400, εύλογα φέρνει στο νου μας το ερώτημα αν εφαρμόζονται διαφορετικά στάνταρντς για την Τουρκία από αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα νατοϊκά μέλη», τόνισε.

Πηγή: sigmalive.com