Με… πολιτικό μνημόσυνο του ΣΥΡΙΖΑ και έναρξη της νέας εποχής του «κόμματος Τσίπρα» έμοιαζε η συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της λεγόμενης προοδευτικής συμμαχίας. Με τον πρωθυπουργό να μιλά σε ένα κοινό που ελάχιστη σχέση έχει με την ριζοσπαστική αριστερά της οποίας ηγήθηκε τα πρώτα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και την έφερε στην εξουσία.

Με Ραγκούση, Μπίστη, Θεοχαρόπουλο και τους λοιπούς επήλυδες της Κεντροαριστεράς που βρήκαν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εκπροσωπήσουν την «πλατιά απεύθυνση» του πρωθυπουργού.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια κλασική ομιλία πόλωσης και διαχωρισμών. Από εδώ οι προοδευτικοί, από εκεί οι νεοφιλελεύθεροι. Από εδώ η προοδευτική συμμαχία από εκεί μια σκοτεινή συμμαχία.

Από εδώ εμείς που έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, από εκεί η ακραία, επικίνδυνη, νεοφιλελεύθερη ατζέντα που έχει… χορηγούς τα ΜΜΕ με τις ψεύτικες ειδήσεις.

Είναι σαφής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πάει σ’ αυτήν την κατά μέτωπο επίθεση δημιουργώντας κλίμα διχασμού και μετατρέποντας σε αρένα το πολιτικό σκηνικό. Μια τελευταία βεβαίως προσπάθεια προσωπικής του διάσωσης που όμως κάνει κακό στη χώρα καθώς θέτει τις βάσεις για πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

«Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι και δεξιοί δεν θα επιστρέψουν στην εξουσία», είπε το Σάββατο το μεσημέρι ο Τσίπρας. Μόνο που ξέχασε να ρωτήσει τον Κουρουμπλή και την Κουντουρά αν είναι… fake οι φωτογραφίες με τον ακραίο Αμβρόσιο. Μόνο που ξέχασε να ρωτήσει τον ίδιο πόσο πιο νεοφιλελεύθερες μπορεί να είναι οι πολιτικές της ΝΔ σε σύγκριση με την υπερφορολόγηση που επέβαλε ο ίδιος, με τα αιματηρά πλεονάσματα, με την εξόντωση της μεσαίας τάξης, με τη δημιουργία ενός κομματικού στρατού με χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.

Οσο όμως μεταλλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι έξω από το αριστερό DNA του, τόσο τον εγκαταλείπουν και οι άλλοτε σύντροφοί του.

Την ώρα δηλαδή που αγκαλιάζεται και αποθεώνει τους «κηπουρούς» του Γιώργου Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, τον αφήνουν πίσω σύμμαχοι που τον βοήθησαν ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία.

Τον εγκαταλείπουν

Πρώτο παράδειγμα είναι το «σπάσιμο» της ιερής συμμαχίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πολλοί είχαν κατηγορήσει τον ιεράρχη ότι συμπεριφέρεται με υπερβολική… χαλαρότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά μετά τη συμφωνία που έγινε εν κρυπτώ για τη σχέση Εκκλησίας – Κράτους, σηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να «ξεφορτωθεί» τους παπάδες από το μισθολόγιο του Δημοσίου και να κάνει χιλιάδες προεκλογικές προσλήψεις.

Τώρα, και κατόπιν ωρίμου σκέψεως (και πιέσεων από την Ιερά Σύνοδο) ο Αρχιεπίσκοπος «τελειώνει» τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας ένα κενό στην κυβέρνηση που πόνταρε στο χριστεπώνυμο πλήθος και στις ψήφους του.

Άλλο παράδειγμα εγκατάλειψης του καραβιού του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός εκδότης που στήριξε όσο λίγοι τον πρωθυπουργό αλλά που τώρα κάνει πίσω στις «απαιτήσεις» ορισμένων κύκλων του Μαξίμου να δημοσιεύσει συνεντεύξεις ψευδομαρτύρων.

Τρίτη ηχηρή διαφοροποίηση είναι αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος πιστώνεται πολλές επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τελευταία την αποδοχή του αιτήματος αποπληρωμής μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ.

Στον «τσάρο» της οικονομίας έχει προταθεί μια θέση στις Βρυξέλλες και για πολλούς μοιάζει με προσπάθεια του «συστήματος Τσίπρα» να τον ξεφορτωθούν διότι δεν είναι σύμφωνος με τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ.

Στο κλίμα έντασης και αναταραχής που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα θα πρέπει να ενταχθεί και το προσεκτικό άδειασμα που κάνουν κορυφαία στελέχη στον Νίκο Παππά. Πρώτα ο Τζανακόπουλος μετά ο Σκουρλέτης ζητούν εμμέσως να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε σχέση με τους Πετσίτη – Αρτεμίου και σε καμιά περίπτωση δεν τον στηρίζουν όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε.

Οσοι μιλούν με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα στο κόμμα και μια γκρίνια που εκπορεύεται από τις κακές δημοσκοπήσεις και τις ακόμη πιο κακές εκτιμήσεις για την τύχη που θα έχουν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου είναι εξαφανισμένοι, ο Γιαννούλης στη Μακεδονία δεν υπάρχει καν, η δε Ρένα Δούρου παλεύει για να μπει στο δεύτερο γύρο με μια διαφορά με τον Πατούλη που είναι αδύνατο να κλείσει όσες φιέστες κι αν κάνει, όσα δάκρυα κι αν ρίξει.