Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μοράλες στον «αδελφό του» Τσίπρα : Πρόκοψα με την αλήθεια και την τιμιότητα
φωτό Eurokinissi

Μοράλες στον «αδελφό του» Τσίπρα : Πρόκοψα με την αλήθεια και την τιμιότητα

Ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι αν και δεν έχει ανώτατη εκπαίδευση, στην πολιτική τον βοήθησαν να προκόψει δύο αξίες: Η αλήθεια και η τιμιότητα.

Σε απολογισμό των επιτευγμάτων της χώρας του, στα 13 χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μοράλες απαντώντας στον εισαγωγικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού χαιρέτισε τον «αδελφό του» όπως αποκάλεσε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην ειρηνική επανάσταση που έφερε τον ίδιο, ως εκφραστή των ιθαγενών και των περιθωριοποιημένων τάξεων της Βολιβίας στην εξουσία.

Ο Μοράλες τόνισε πως στη χώρα του υπήρξε ξεσηκωμός εκείνου του τμήματος του πληθυσμού που ήταν για χρόνια το πιο εξευτελισμένο και παραμελημένο και περιθωριοποιημένο κομμάτι της χώρας.

Οπως πρόσθεσε, ο λαός αποφάσισε πως δεν μπορούσε να περιμένει κάνοντας αντίσταση 500 χρόνια και αποφάσισε να ξεπεράσει το στάδιο της αντίστασης και να ανακτήσει τον πλούτο της γης του.

«Ημασταν υποταγμένοι»

Ο Μοράλες ανέφερε ότι η χώρα για πάρα πολλά χρόνια ήταν υποταγμένη στα ξένα συμφέροντα και τα εκπαιδευμένα στελέχη δεν χρησίμευαν για την προκοπή της, αλλά υπηρετούσαν εκείνους που για 90 χρόνια διαιώνιζαν τον νεοφιλελευθερισμό, που γεννούσε διαφθορά και διακρίσεις στη χώρα.

«Μας διαιρούσαν προκειμένου να μας έχουν καταπιεσμένους, να κυριαρχούν πάνω μας και να μας εκμεταλλεύονται οικονομικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την εκλογή της κυβέρνησης που εξέφραζε τη φωνή των αγροτών και των ιθαγενών υπήρξε μία δημοκρατική επανάσταση, όπως ακριβώς πριν 200 χρόνια μία τέτοια επανάσταση γέννησε το κράτος της Βολιβίας.

Και σε τούτη την επανάσταση, στις δυνάμεις των χωρικών και των ιθαγενών ενώθηκαν και οι άλλες κοινωνικές τάξεις της χώρας για να αποτινάξουν τη δεσποτεία των ΗΠΑ.

Η Βολιβία υπήρξε δέσμια στην πολιτική των ΗΠΑ, που προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, το νερό, το ηλεκτρικό. «Αλλά τώρα είμαστε εμείς εκείνοι που αποφασίζουμε και ελέγχουμε τις πηγές μας», δήλωσε ο Μοράλες «κι είμαστε ελεύθερο κράτος που έχει προχωρήσει στην αναδιανομή του πλούτου».

Ο λαός ψήφιζε αλλά δεν εξέλεγε τον πρόεδρο

Θέλοντας να δείξει την πολιτική παθογένεια που ο ξένος παράγοντας με τον έλεγχο του κράτους και των πηγών του παρήγαγε στη Βολιβία, ο Μοράλες διηγήθηκε πως όταν ήταν στον στρατό, μέχρι να τελειώσει τη θητεία του, τρεις διοικητές του έγιναν πρόεδροι της χώρας, σπρωγμένοι από τον ξένο παράγοντα.

Ο λαός ψήφιζε αλλά δεν εξέλεγε τον πρόεδρο που ήθελε γιατί αυτός αναδεικνυόταν από τις συμφωνίες που επιτυγχάνονταν ερήμην του από το Κογκρέσο, με στόχο να διαδέχονται στην εξουσία και να λεηλατούν τον πλούτο της χώρας, τόνισε.

Οταν εξελέγη ο ίδιος, θέλησαν να κάνουν τα πάντα ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση, όμως όλοι οι λαοί από το πολυεθνικό κράτος της Βολιβίας και οι ιθαγενείς ήσαν πια ενωμένοι και δεν μπορούσαν να τους διαιρέσουν.

«Από την πρώτη στιγμή δεν δίστασα να προχωρήσω στην εθνικοποίηση των μεγάλων εθνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών», είπε ο Μοράλες και στη συνέχεια έκανε απολογισμό των οφελών που αποκόμισε η οικονομία του κράτους από την επιστροφή των μεγάλων επιχειρήσεων, των τηλεπικοινωνιών και των διυλιστηρίων στον έλεγχό της και πόσο αύξησαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό κι οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ώστε κάποιος σήμερα να αναρωτιέται πόσα χρήματα είχαν λεηλατήσει επί χρόνια οι ξένες εταιρείες που λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο.

«Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν υπάρχει κοινωνική ελευθερία»

«Εάν δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την κοινωνική και προσωπική ελευθερία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, αναφερόμενος με στατιστικά στοιχεία στη μείωση του επιπέδου φτώχειας που επιτεύχθηκε στη χώρα του,

Ο Μοράλες αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία μικρών προγραμμάτων για τις οικογένειες και τις μικρές κοινότητες, μέσω επιδότησης κατά 80% από το κράτος. Οσον αφορά τον τομέα της κατοικίας τόνισε πως από τελευταία χώρα στη Λατινική Αμερική, η Βολιβία έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει στέγαση σε πολλούς.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν και δεν έχει ανώτατη εκπαίδευση, στην πολιτική τον βοήθησαν να προκόψει δύο αξίες: Η αλήθεια και η τιμιότητα.

Τόνισε πως η κρίση του πετρελαίου έχει επηρεάσει πολύ την ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή, αλλά όλοι οι λαοί ζητούν να επικρατήσει η ειρήνη και εάν δεν υπάρχει η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ούτε κοινωνική γαλήνη, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα της Βενεζουέλας.

Παλιά όλοι ονειρευόμασταν την επανάσταση, δήλωσε ο Μοράλες, όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την Κούβα, όταν άκουγε τον Φιντέλ να μιλά επί ώρες για υγεία και παιδεία, ενώ εκείνος περίμενε πότε θα μιλήσει για επανάσταση, από που θα πάρουμε όπλα για να κάνουμε την επανάσταση. Τότε, όταν τον ρώτησε, ο Φιντέλ του απάντησε πως σήμερα οι επαναστάσεις δεν γίνονται με τα όπλα, αλλά με την ευημερία του λαού.

Ο ασφυκτικός έλεγχος του ΔΝΤ

Ο Μοράλες δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ, που άμεσα έλεγχε από το ίδιο το προεδρικό μέγαρο την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αποικιοκρατικές πρακτικές, όταν από την Ευρώπη έστελναν αντιβασιλείς για να διοικήσουν τις αποικίες, αποτελούν πλέον παρελθόν.

Οι στρατιωτικές εισβολές δεν λύνουν τα κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα μιας χώρας, τόνισε, όμως οι μεγάλες δυνάμεις εφευρίσκουν αιτίες για να επέμβουν, όπως η τρομοκρατία, ή τα ναρκωτικά.

Οπως τόνισε, η Βολιβία έχοντας διώξει τις αμερικανικές βάσεις, τις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, έχει μειώσει τα εκτάρια καλλιεργειών της κόκας, ενώ στη φιλοαμερικανική Κολομβία, που έχει επτά αμερικανικές βάσεις στρατιωτικές και αμερικανική βοήθεια, τα εκτάρια με καλλιέργεια κόκας είναι πολλαπλάσια.

«Πλέον είμαστε χώρα που εξάγει υπηρεσίες και πλούτο και δεν εισάγουμε, ούτε μας λεηλατούν τον δικό μας», τόνισε ο Μοράλες.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ότι δεν κατανοεί πως είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να μπορεί να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση και συμπλήρωσε πως γνωρίζει καλά ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του.

Οπως σημείωσε, οι λαοί της περιοχής επιθυμούν να γίνει αυτή ζώνη ειρήνης, όπου ο καθένας θα εργάζεται και θα παλεύει για την προκοπή και την ευημερία του.

Ο Εβο Μοράλες ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την εμπειρία της επίσκεψής του και τόνισε πως όταν κάποιος παλεύει για τον λαό και τη χώρα χρειάζεται να κάνει μεγάλες προσπάθειες, να κοιμάται, να ονειρεύεται και να σκέφτεται συνέχεια αυτό.

Αλέξης Τσίπρας: Η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή

«Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος, νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση, στον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

«Αντιθέτως», είπε ο πρωθυπουργός «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού και σημείωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τη Βολιβία, είναι μεγάλες, «ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες».

«Είναι μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνησή μου να καλωσορίζω στη χώρα μας τον πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας, τον Εβο Μοράλες. Θέλω να τον ευχαριστήσω» είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας, πως είναι σπάνιες οι φορές που επισκέπτεται την Ευρώπη.

«Η Βολιβία εργαστήρι μετασχηματισμών»

«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την επίσκεψη. Μια επίσκεψη που γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική κατάσταση και τη διεθνή γεωπολιτική σφαίρα» τόνισε.

«Η Λατινική Αμερική, από όπου έρχεται ο Εβο Μοράλες, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει, ένα μεγάλο εργαστήρι τέτοιων αλλαγών και μετασχηματισμών και κοινωνικών κινημάτων» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας, ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης το εγχείρημα αυτό».

«Δεκατρία χρόνια μετά την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας του και παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο Εβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και σημείωσε: «Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους ποιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, την ίδια ώρα που άλλες γειτονικές χώρες που επανέρχονται στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό, βρίσκονται ξανά στην κρίση και τον υπερπληθωρισμό».

«Να σταματήσουμε την οικονομική καταστροφή»

«Μέσα σε δεκατρία χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «με έναν συνδυασμό ριζοσπαστικών πολιτικών και ρεαλισμού, συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, ο Εβο Μοράλες έχει καταφέρει να αναγνωρίζονται σήμερα διεθνώς τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, και αυτή η έμπρακτη συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ιδίως σήμερα, στην ιστορικά κρίσιμη παρούσα διεθνή συγκυρία, η οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ιστορικό μας καθήκον, να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που φέρνουν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε, πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το παραδοσιακό πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη, είπε πως η «οικονομική και θεσμική κρίση δίνουν πρόσφορο έδαφος σε δυνάμεις που κηρύττουν τον σωβινισμό, τον ρατσισμό και το μίσος για τη φυλετική, τη θρησκευτική και τη σεξουαλική διαφορετικότητα».

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιστορικό μας καθήκον, όλων των προοδευτικών κυβερνήσεων και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, να εργασθούμε για να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που φέρνουν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα, για να βγουν οι λαοί από την κρίση με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, να μην αφήσουμε το μίσος, τον φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία να θρέφουν άλλο το τέρας ενός νέου φασισμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, λοιπόν, ο αγώνας αυτός απέναντι στον νέο ολοκληρωτισμό, είναι ένας αγώνας κοινός τόσο στην Ευρώπη όσο και την αμερικανική ήπειρο».

Η «διακυβέρνηση της αριστεράς»

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της Ελλάδας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες προκλήσεις και ο λαός μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας και χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης».

«Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες διαστρέβλωσης και συκοφάντησης» είπε.

«Αναγκαστήκαμε σε δύσκολους επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε τον στόχο μας και δεν ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε» συνέχισε.

Και τόνισε: «Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε σε σωστό δρόμο. Καταφέραμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των προγραμμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής και ανακτούμε βήμα βήμα την κυριαρχία μας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα, και ίσως είναι το πιο σημαντικό, να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να εδραιώσουμε την κοινωνική προστασία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της δικής σου πατρίδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, επιχειρούμε κι εμείς να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης».

«Ο επαναστατικός ρεαλισμός της κυβερνώσας Αριστεράς»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Εβο Μοράλες, «σημαντική ένεση αισιοδοξίας, ενθάρρυνσης και ελπίδας ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο αλλά και σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας».

«Αυτός είναι ο «επαναστατικός ρεαλισμός» της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου Αιώνα, που προχωρά με ρήξεις και συμβιβασμούς», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024