Με μπαράζ δικαστικών υποθέσεων που αφορούν σε πρόσωπα τα οποία συνδέονται με την αντιπολίτευση, επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα.

Ο δημοσκοπικός πανικός του Μαξίμου, ειδικά για τις περιοχές πάνω από τα Τέμπη, λόγω του Μακεδονικού, το «Μακεδονικό» που πήρε ξανά φωτιά λόγω BBC και Sputnik, αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια διεύρυνσης στην Κεντροαριστερά, δημιούργησαν ένα βαρύ σκηνικό για την κυβέρνηση.

Αίφνης, «έτρεξαν» μέσα σε λίγες ώρες δύο δικαστικές υποθέσεις. Η πρώτη αφορά στην υπόθεση του Μάριου Σαλμά και των περίφημων υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων, μια περίπτωση που απασχολεί τη βουλή για πάνω από δύο χρόνια. Την Τρίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Η δικογραφία για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Η υπόθεση αφορά σε υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις, και το ερευνώμενο αδίκημα ήταν η ηθική αυτουργία σε απιστία κατά συναυτουργία και κατ´ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Η εισαγγελία διαφθοράς επισημαίνει ότι εφόσον προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τον  πρώην υπουργό δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα χωρίς την άδεια της Βουλής και ζητά την άρση ασυλίας του βουλευτή. Παράλληλα συνεχίζει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ και ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι βουλευτές της συμπολίτευσης εκτιμούσαν ότι υπήρχε οικονομικό όφελος για τον κ. Σαλμά και μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους προκύπτει ζημιά ύψους 825.000 ευρώ».

«Καπάκι» και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Δεν πέρασε παρά λίγη ώρα και την Τρίτη ανακοινώθηκαν ποινικές διώξεις για κακουργήματα, από την Εισαγγελία Διαφθοράς, σε βάρος πέντε προσώπων για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα αδικήματα που περιλαμβάνει η δίωξη είναι  απιστία από κοινού σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, άμεση συνέργια σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, και σύσταση συμμορίας.

Η υπόθεση αφορά 74 παράνομες προσλήψεις το διάστημα 2011 – 2014  και σύμφωνα με πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης το Κέντρο λειτουργούσε ως εργοστάσιο παράνομων προσλήψεων και ρουσφετιών.

Όπως γίνεται αντιληπτό η υπόθεση αφορά σε προσλήψεις που έγιναν την περίοδο που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια βεβαίως η Νέα Δημοκρατία και είναι διαφορετική από εκείνη που αφορά τον Αδωνι Γεωργιάδη, πάλι για προσλήψεις.

Αιφνιδιαστικά η Εισαγγελία Διαφθοράς «αδειάζει τα συρτάρια της» από υποθέσεις οι οποίες χτυπούν πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας. «Επεται και συνέχεια» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη που περιμένουν δικαστικό τσουνάμι εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Και ο Τσουκάτος

Οι υποθέσεις αυτές έρχονται σε συνδυασμό με την καταδίκη του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ν. Γεωργιάδη, αλλά και το γεγονός ότι το μεσημέρι της Τρίτης κλήθηκε και πήγε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσουκάτος, για τα 16 δις δραχμές που αποκάλυψε ότι μπήκαν στα ταμεία του κόμματος.

Ο κ. Τσουκάτος φέρεται να κατέθεσε για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens και τις χρηματοδοτήσεις στα κόμματα, αλλά είπε όσα έχει πει και το 2008, όταν άνοιξε η έρευνα.

Είναι λογικό ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το δικαστικό τσουνάμι και να αλλάξουν το αρνητικό σε βάρος τους κλίμα.

Ανεξαρτήτως αν όλες αυτές οι υποθέσεις θα έχουν κάποια κατάληξη, στο Μαξίμου ποντάρουν πολλά το επόμενο διάστημα στις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως λένε οι πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλοι φάκελοι με πρώτο φυσικά αυτόν της Novartis για τον οποίο υποτίθεται ότι συνεχίζονται οι έρευνες.
Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πάει σε κάλπες με μια επιχείρηση,… γουνάκια σε εξέλιξη. Δηλαδή με όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες να οδηγούνται είτε στη Βουλή είτε στις εισαγγελικές αρχές έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα αντιπαράθεσης με το παλιό πολιτικό σύστημα.

Είναι δεδομένο ότι από εδώ και στο εξής τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ θα «παίζουν» συνεχώς το… δικαστικό ρεπορτάζ αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», με τις ελίτ και με τους διαπλεκόμενους πολιτικούς.

Ισως πάλι αυτή η βιαστική ανακίνηση δικαστικών υποθέσεων να κρύβει και σπουδή να τρέξουν όλα εδώ και τώρα για να πάει η χώρα το ταχύτερο στις εκλογές.

Πραγματικότητα ή εργαλειοποίηση;

Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι στο δρόμο προς τις κάλπες είναι προτιμότερο να πάει η κοινή γνώμη κατακλυζόμενη με ειδήσεις γύρω από πραγματικά ή αμφισβητήσιμα σκάνδαλα, παρά με το «Μακεδονικό», τον Πολάκη ή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές κι εξαφάνιση των υποψηφίων του στις αυτοδιοικητικές.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρώτος που έσπευσε να πανηγυρίσει για τις ποινικές διώξεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο Παύλος Πολάκης.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί στην πορεία είναι αν όντως οι υποθέσεις αυτές είναι αληθινές και με αδιάσειστα στοιχεία και θα οδηγήσουν στην τιμωρία των ενόχων ή απλά η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση.

Αλλωστε, δεν φαίνεται να υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλειοψηφία να προχωρήσουν άλλες υποθέσεις που βαρύνουν τη δική της θητεία, όπως η προσπάθεια πώλησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» τρεις φορές λιγότερο από το κανονικό τίμημα, οι καταγγελίες για την πώληση πυρομαχικών από το υπουργείο Αμυνας σε άλλες χώρες, η υπόθεση Πετσίτη και το σκάνδαλο των ELFE, κ.λπ.