Την κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ «εγκαινίασε» ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Σπύρος Δανέλλης μετά το «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης και τη διαγραφή του από το Ποτάμι.

Παρά το γεγονός πως ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης δεν έχει προσχωρήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει. Μάλιστα, αυτό δεν εμποδίζει συνέργειές τους σε ζητήματα στα οποία συμφωνούν, όπως η επέκταση της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη.

Το κείμενο προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, υπογράφεται από τους: Βάλια Βαγιωνάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκος Ηγουμενίδη, Εμμανουήλ Θραψανιώτη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Αντώνης Μπαλωμενάκη και Σπύρο Δανέλλη.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί μέτρο για την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και από τη Συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ, καθώς και ότι στη χώρα μας επί τέσσερις περίπου δεκαετίες η εφαρμογή του αποτέλεσε πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων και εξαγγελιών σε βάρος των κατοίκων της νησιωτικής χώρας.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση -σε μία περίοδο δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής- υλοποίησε τη δέσμευσή της απέναντι στους νησιώτες, εφαρμόζοντας πιλοτικά και θεσμοθετώντας για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό μέτρο που απαντά στις ανάγκες των νησιωτών και στις ανάγκες για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του μέτρου στην Κρήτη, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το νησί από έναν θεσμό που θωρακίζει αποτελεσματικά τους πολίτες της, και ότι η καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεί την Κρήτη. Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό εάν θα επεκταθεί εντός του έτους και με ποιο χρονοδιάγραμμα το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη.