Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η συμφωνία για το Brexit που υπέγραψε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με τις Βρυξέλλες για τη μεταβατική περίοδο αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ. Περίπου στις 8:00 μμ ώρα Βρετανίας  (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αναμένεται το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας, την ώρα που τα τελευταία σενάρια δείχνουν ήττα της Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική ιστορικής ήττας, με την βρετανική Guardian μάλιστα να αναφέρει πως οι ψήφοι κατά του σχεδίου ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 200.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, δήλωσε πως έχει επιλέξει μέχρι στιγμής τέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία προτού οι βουλευτές ψηφίσουν για τη συνολική Συμφωνία Αποχώρησης.

Εφόσον το αποτέλεσμα είναι συντριπτικά κατά του σχεδίου της βρετανίδας πρωθυπουργού, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θα καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.

Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ακόμη, η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Από την άλλη πλευρά, αν οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου και τα δύο μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020.

Μέι: Η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί εκ νέου

Απευθυνόμενη στους βουλευτές και σε μια ύστατη προσπάθεια να περάσει τη συμφωνία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε πως «είναι μια ιστορική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για αιώνες», συμπληρώνοντας πως «έχουμε καθήκον να εφαρμόσουμε την απόφαση του λαού με έναν τρόπο που θα ενώσει τη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα θα διχάσει περισσότερο τη χώρα, ενώ πρόσθεσε πως «δεν είναι προς το συμφέρον μας έξοδος στις στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία».

«Μερικοί πιστεύουν ότι με την καταψήφιση της συμφωνίας θα μπορούν να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν εξ αρχής. Αλλά η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί εκ νέου» διαμήνυσε η Μέι.

Κόρμπιν: Εκλογές σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτίμησε πως οι εκλογές είναι η καλύτερη λύση σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία.

«Ελπίζω απόψε να καταψηφιστεί η συμφωνία προκειμένου οι πολίτες να πάρουν πίσω τον έλεγχο και να αποφασίσουν ποιους βουλευτές θέλουν και ποιος θα διαπραγματευτεί για λογαριασμό τους. Ψηφίστε κατά της συμφωνίας» είπε στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, κάνοντας λόγο για κακή για την οικονομία, τη δημοκρατία και τη χώρα συμφωνία.

«Κάντε το σωστό και απορρίψτε τη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, καλώντας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που η Βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία.