Τους υπεύθυνους, οι χειρισμοί των οποίων προκάλεσαν την απώλεια για την Κύπρο του εμπορικού σήματος του χαλουμιού αναζητά το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Το πρώτο πόρισμα που εκδόθηκε στην Λευκωσία βρίσκεται στα χέρια της νομικής υπηρεσίας του κράτους κι εντός των επόμενων ημερών θα διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν διαπραχθεί πειθαρχικά αδικήματα και από ποιους.

Πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρουν ότι το πόρισμα κάνει λόγο για ευθύνη δύο υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι επέδειξαν «νωθρότητα και αμέλεια» λόγω φόρτου εργασίας που υπήρχε στο τμήμα τους για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, η έρευνα έχει ακόμα δρόμο, αφού στο τελικό συμπέρασμα θα προσμετρηθεί και το κόστος που υφίσταται η Κύπρος από την απώλεια αυτή.

Ο υπουργός Εμπορίου είχε διατάξει την έρευνα μετά την αποκάλυψη ότι η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στη Βρετανία από εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα αυτή. Σημειώνεται ότι το αρμόδιο τμήμα του υπ. Εμπορίου όφειλε να ενημερώσει τη Νομική Υπηρεσία και να την εφοδιάσει με τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να υπερασπιστεί της υπόθεσής της στη Βρετανία, κάτι που δεν έγινε.

Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο καταχώρησης εντός των επόμενων ημερών έφεσης κατά της απόφασης για την κατακύρωση του χαλουμιού στη Βρετανία με σκοπό την ανατροπή της.

Το υπουργείο Εμπορίου με ανακοίνωσή του είχε αναγνωρίσει ότι υπήρξε κωλυσιεργία από πλευράς αρμόδιων υπηρεσιών και για τον λόγο αυτό διεξήχθη πειθαρχική έρευνα. Όπως ανέφερε το υπουργείο, σήμερα το αρμόδιο γραφείο χειρίζεται παράλληλα 79 εν εξελίξει διαδικασίες που αφορούν στην προστασία των Εμπορικών Σημάτων για το χαλλούμι, εντός και εκτός Κύπρου, έχοντας προηγουμένως χειριστεί άλλες 64 υποθέσεις.

Το χρονικό του φιάσκου

Με δικαστική απόφαση ακυρώθηκε το εμπορικό σήμα που ήταν κατοχυρωμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παραμένει στα χέρια της Δημοκρατίας το εμπορικό σήμα που έχει εγγραφεί ως κοινοτικό στις Βρυξέλλες από τον Ιούλιο του 2000.

Η αγγλική εταιρεία John & Pascalis Limited, ιδιοκτησίας ελληνοκυπρίων που ζουν για χρόνια στην Αγγλία, έσυρε στα δικαστήρια την Κυπριακή Δημοκρατία στις 22 Δεκεμβρίου 2017 με αίτημα για ακύρωση ή την ανάκληση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού από το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το υπουργείο Εμπορίου αντέδρασε πολύ καθυστερημένα και αφού προηγουμένως το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της Βρετανίας το είχε αναζητήσει τρεις φορές προκειμένου να του παραθέσει έκθεση γεγονότων, ώστε να υπερασπιστεί το εμπορικό σήμα. Η εν λόγω επιστολή διαβιβάζεται από δύο λειτουργούς του υπουργείου Εμπορίου.

Σε μεταγενέστερη ημερομηνία, τρίτος λειτουργός έδωσε οδηγίες σε τέταρτο λειτουργό να μεταφέρει το αίτημα του γραφείου πνευματικής ιδιοκτησίας στον Γενικό Εισαγγελέα. Ωστόσο, το αίτημα δεν εστάλη ποτέ.

Στις 5 Απριλίου, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας δηλώνει διατεθειμένο να δώσει παράταση μέχρι τις 19 Απριλίου για να εκθέσει το Υπουργείο τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια για να μην διαγραφεί το εμπορικό σήμα.

Η επιστολή παραλαμβάνεται από το υπουργείο Εμπορίου στις 26 Απριλίου, μετά την εκπνοή της προθεσμίας, και διαβιβάζεται στον έφορο Εταιρειών. Από το γραφείο του εφόρου επιστρέφεται στο Υπουργείο. Το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εμπορίου στις 9 Μαΐου ζητά παράταση για να καταχωρήσει ένσταση. Η  απόφαση για ακύρωση του εμπορικού σήματος είχε ήδη ληφθεί από τις 2 Μαΐου.