Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι τραπεζικές θυρίδες καθώς έχουν μείνει στο απυρόβλητο των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την καταπολέμηση της χρήσης μετρητών στην οικονομία, ενώ ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες από τις οποίες είναι μισθωμένες οι περίπου 220.000 ή το 70%.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν, μεταξύ άλλων, διατάξεις για άνοιγμα και δέσμευση περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία χωρίς προειδοποίηση.

Με το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων από τις εφορίες θα μπορούν να εντοπιστούν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή που μπορεί να κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν στην εφορία και ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ούτε πληρώνουν ούτε προχωρούν σε κάποια ρύθμιση.

Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπεται ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.

Με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας οι θυρίδες μπορεί να
ανοίξουν μόνο με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το Δημόσιο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις.

Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές αρχές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας. Αν η εφορία θέλει να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση.