Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δημήτρης Παναρετάκης μιλάει για τον Διονύσιο Σολωμό

Ο Δημήτρης Παναρετάκης μιλάει για τον Διονύσιο Σολωμό

Στη σκηνή του 104,  ζωντανεύουν οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της συγγραφικής δημιουργίας του Διονύσιου Σολωμού.

Iδιόμορφα παιδικά χρόνια, εφηβεία σε ξένο τόπο, επιστροφή σε πατρίδα εμπόλεμη χώρα, συνεχείς δυσκολίες. Ταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον, εσωτερική αγωνία, μοναξιά, μα πάνω από όλα, πάθος για την Ελευθερία και την Τέχνη. Αυτοί είναι οι ιστοί που υφαίνουν τη ζωή και την πολύπλευρη προσωπικότητα του Διονύσιου Σολωμού. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της θεατρικής παράστασης «ΦΩΣ… Διονύσιος Σολωμός» σε κείμενο Κλεοπάτρας Εμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Παναρετάκη.

Με σύγχρονη προσέγγιση, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στον ποιητή που έμελλε να γίνει ο εθνικός της Ελλάδας και μέσα από ενδελεχή ιστορική έρευνα,  η παράσταση επανασυστήνει στο κοινό έναν άνθρωπο που μόνιμα μαχόταν τους προσωπικούς, εσωτερικούς του δαίμονες, μένοντας ταυτόχρονα πάντα πιστός στην πατρίδα και τα ιδανικά του.

Στη σκηνή του 104,  ζωντανεύουν οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της συγγραφικής δημιουργίας του Διονύσιου Σολωμού.

O σκηνοθέτης Δημήτρης Παναρετάκης μας εξηγεί πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τον εθνικό μας ποιητή.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Διονύσιο Σολωμό;

Ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον ξεχωριστό ποιητή που έμελλε να γίνει ο εθνικός της Ελλάδας. Ο κυματισμός της γαλανόλευκης μου κίνησε την περιέργεια να ανακαλύψω τις συγκυρίες εκείνες που τον έκαναν να αποτυπώσει στο χαρτί το πορτραίτο της Ελευθερίας, που ανέδειξαν το ταλέντο του, τις προσωπικές του ανάγκες και κίνητρα που τον έκαναν να εκφραστεί μέσω της ποίησης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εθνικού μας ποιητή που σας γοητεύουν;

Το ατίθασο πνεύμα του, το αίσθημα της Ελευθερίας, το οποίο είχε έμφυτο στον υπέρτατο βαθμό, τα υψηλά ιδανικά του και η αξιοπρέπεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρώ ότι καθόρισαν την πορεία του.

Ποια είναι η δομή της παράστασης;

Το έργο ξετυλίγει τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του μέσα από μία αναδρομή στο παρελθόν του, σαν μία ανάγκη να απαντηθεί το ερώτημα στη σκέψη του: «αναρωτιέμαι αν βάδισα σωστά…». Καθώς το τέλος πλησιάζει, το ταξίδι στα αυλάκια της μνήμης του γίνεται απολογισμός ζωής.

Σε ποια στοιχεία του ανθρώπου στέκεστε;

Στην ακατάσχετη δίψα του να αγγίξει την τελειότητα, την αξιοπρέπειά του και την επιλεγμένη μοναξιά του.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού τον πρώτο χρόνο της παράστασης;

Ενθουσιώδης και θερμή. Αυτό που εισπράξαμε από τις αντιδράσεις του ήταν συγκίνηση, έκπληξη για το πολυτάραχο της ζωής του και τις άγνωστες πτυχές της. Η ζωή είναι το ίδιο απρόβλεπτη, είτε είσαι εθνικός ποιητής είτε πλανόδιος πωλητής, αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο γνωρίζοντας κάποιον από πιο κοντά το διαπιστώνεις.

Only in

Οι γυναίκες, ο φόβος της σεξουαλικής παρενόχλησης και ο «φόρος ασφάλειας»

Η ασφαλής επιστροφή στο σπίτι για ορισμένες γυναίκες κοστίζει ακριβά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024