«Η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας».  Τα λόγια αυτά δεν τα είπε ο Αλέξης Τσίπρας ή εν πάση περιπτώσει κάποιος που πιστεύει στην ελληνορωσική φιλία. Τα είπε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Μόσχας στη διεθνή πολιτική σκηνή.«Συνεργαζόμαστε για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι εκρηκτική στις περιοχές αυτές. Οι σχέσεις με τη Ρωσία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας και της εξισορρόπησης στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο υπουργός.
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, καθώς είναι σημαντικός παράγοντας της διεθνούς πολιτικής.
«Θα ήθελα επίσης να πω ότι η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και επίσης διαθέτει οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται από τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Τους υποστηρίζουμε στην κατάσταση ετοιμότητας για μάχη και θα θέλαμε να συζητήσουμε τρόπους για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας» προσέθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Αυτά τα πολύ προσεκτικά λόγια είπε ο Πάνος Καμμένος αλλά το ταξίδι του στη Ρωσία συνεχίζεται και την Τρίτη. Η επιχείρηση «μάντρωμα» από το Μέγαρο Μαξίμου έπιασε τόπο και ο υπουργός Αμυνας δεν προέβη σε κάποιο… λεκτικό ατόπημα ή σε νέους λεονταρισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλλωστε ο φόβος της κυβέρνησης ήταν μήπως ο Καμμένος «ξεφύγει» στο ταξίδι του στη Ρωσία. Όμως, ένα σημείωμα» που πήγε και ήρθε μεταξύ Πενταγώνου και Μεγάρου Μαξίμου ήταν αρκετό για να περιορίσει τη… ζημιά που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκύψει από το ταξίδι αυτό στη Μόσχα.

Τότε που η Ρωσία ήταν κακή

Ωστόσο, δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος έβαλε νάρκη στις ελληνορωσικές σχέσεις. Στο ταξίδι του στην Αμερική ήταν που πρότεινε το «plan B» για τα Βαλκάνια με ένα σύμφωνο ειρήνης των χωρών για να… σταματήσει η ρωσική διείσδυση στην περιοχή.

Ασφαλώς ήταν ο ίδιος Πάνος Καμμένος που την περίοδο 2015-2017 είχε ανακηρυχθεί σε «εκπρόσωπος» των Ρώσών στην Ελλάδα και φιγουράριζε και ως πρόεδρος ενός «ρωσικού» κόμματος που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Βεβαίως, όταν «έφαγε πόρτα» από τους Αμερικανούς, οι οποίοι του χρέωναν το σπάσιμο του εμπάργκο στη Μόσχα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να αγαπήσει τις ΗΠΑ και να κερδίσει έτσι την πρόσκληση να επισκεφτεί πριν από λίγο καιρό την Ουάσιγκτον.

Η… πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί (χωρίς να έχει αρμοδιότητες βεβαίως) ο Πάνος Καμμένος, συνίσταται στη λογική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» και όπου κάτσει η μπίλια.

Κοινώς, δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει κυβίστηση όταν είναι να περπατήσει στα «κόκκινα χαλιά» της υψηλής διπλωματίας.

Βεβαίως, δεν θα μάθουμε τι περισσότερο συζήτησε ο Καμμένος με τον ομόλογό του, πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν για συνεργασία με τη Ρωσία. Αλλωστε, η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα χωρίς να προκαλέσει τη μήνη της Δύσης, παρά μόνο να υπογράψει συμφωνίες για τη συντήρηση των υπαρχόντων όπλων ρωσικής προέλευσης, όπως τα TOR –M1 και τους S-300.