Η είδηση είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο και πρόστιμα πέραν της 5ετίας ούτε για τις υποθέσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Και η απόφαση αυτή αφορά σε υπόθεση του 2002, πριν από 16 χρόνια με λίγα λόγια. Το Δημόσιο δεν κατάφερε επί 16 ολόκληρη χρόνια να εισπράξει τον ΦΠΑ και τα νομίμως προστεθέντα πρόστιμα και προσαυξήσεις και τώρα έρχονται οι δικαστές να διαγράψουν συνολικά 830 χιλιάδες ευρώ από μια επιχείρηση.

Είναι αδιάφορο αυτή την ώρα αν ο εν λόγω φορολογούμενος έχει δίκιο ή άδικο. Ή αν η Εφορία είναι αυτή που έκανε καλά της δουλειά της. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο, κατάφερε να βγάλει μια απόφαση μετά από 16 χρόνια. Και προφανώς με την παρέλευση της 5ετίας δεν μπορεί να έχει διεκδικήσεις το κράτος από έναν φορολογούμενο.

Εδώ είναι και το μείζον πρόβλημα ενός κράτους που θέλει να λέγεται σύγχρονο, να εισπράττει αυτά που του χρωστούν και βεβαίως να μην ταλαιπωρεί τον πολίτη και να μην σπαταλά χιλιάδες εργατοώρες.

Είναι αδιανόητο φορολογικές υποθέσεις να βρίσκονται για δεκαετίες στα δικαστήρια. Είναι αδιανόητο π.χ. να προσθέτει το κράτος στα ληξιπρόθεσμα χρέη (έφτασαν τα 102 δις ευρώ) και αυτά της… Πειραϊκής Πατραϊκής.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν ειδικά, οικονομικά δικαστήρια που θα έχουν και το κύρος και την επάρκεια να ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς υποθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ή τουλάχιστον στην πενταετία που ορίζει ο νόμος ώστε να μην υπάρξει παραγραφή.

Ένα κράτος που λειτουργεί με… σοβιετικό τρόπο, αρτηριοσκληρωτικό, αργό, χωρίς όρεξη για δουλειά, με υπαλλήλους που βάζουν πάνω απ’ όλα τη θεσούλα τους και όλα τα υπόλοιπα γαία πυρί μιχθήτω.

Αυτό όμως δεν είναι σοβαρό κράτος και δεν είμαστε σοβαροί όλοι όσοι υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς να σπάσουν αυγά. Μόνο με «ξήλωμα» και χτίσιμο από την αρχή μπορεί να γίνει το Δημόσιο, τα δικαστήρια, οι εφορίες λειτουργικά, φιλικά και κυρίως αποδοτικά και για τον πολίτη και για το κράτος.

Είναι θέμα κοινής λογικής.