Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού ήταν πάντα το επίκεντρο της παρέας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μεταξύ όλων όσων την φλέρταραν, εκείνη θα διάλεγε τον μοναχικό και ιδιόρρυθμο Βασίλη Λογοθετίδη; Κι όμως, ο μεγάλος κωμικός αποτέλεσε τον μέντορά της, τον παρτενέρ της στο θέατρο και το σινεμά, τον μεγάλο έρωτά της στη ζωή.

Παντρεμένη από μικρή και μητέρα τριών παιδιών, η Αμαλία Χατζάκη -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- θα λάμψει από τις πρώτες εμφανίσεις της στο σανίδι το 1948 και θα μπει αμέσως στο καλλιτεχνικό στόχαστρο του Βασίλη Λογοθετίδη. Οι δυο τους δημιούργησαν ένα από τα πιο πετυχημένα υποκριτικά δίδυμα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Αξέχαστες είναι οι ταινίες που γύρισαν μαζί: «Κάλπικη λίρα», «Σάντα Τσικίτα», «Βότσαλο στη λίμνη», «Ζηλιαρόγατος», «Δελησταύρος και υιός» και «Ήρωας με παντούφλες».

Ο Λογοθετίδης γνώρισε την πρωτοεμφανιζόμενη εκρηκτική ντίβα το 1948, λίγο πριν γίνει θιασάρχης, αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή το κωμικά παράταιρο και αταίριαστο της συνύπαρξής τους. Κι έτσι από τις 12 ταινίες που γύρισε ο κορυφαίος κωμικός, στις εννιά είχε ως παρτενέρ την Ίλυα Λιβυκού.

Αλλά και στο θέατρο η Ίλυα Λιβυκού βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Βασίλη Λογοθετίδη, από την ημέρα που εκείνος έφτιαξε τον δικό του θίασο. Τα θεατρικά πηγαδάκια της εποχής έλεγαν μάλιστα ότι ο Λογοθετίδης έκανε το τολμηρό βήμα να ιδρύσει τον δικό του θίασο κάτω από τις παραινέσεις και τη στήριξη της Λιβυκού.

Το ζευγάρι άφησε εποχή. Αν και οι δύο ηθοποιοί ήταν για μεγάλο διάστημα ζευγάρι και στη ζωή, δεν επισημοποίησαν ποτέ τη σχέση τους. Λογοθετίδης και Λιβυκού έζησαν έναν μεγάλο έρωτα, ο οποίος ωστόσο προσέκρουσε στη θρυλική μοναχικότητα του Λογοθετίδη. Ο μεγάλος κωμικός ζούσε μόνος στο Παλαιό Φάληρο και κάθε μεσημέρι τον έβλεπαν να τρώει μόνος σε μια ταβέρνα της περιοχής.

Η Ίλυα Λιβυκού είχε ήδη πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της και μεγάλωνε μόνη τα παιδιά της. Την προσωπική της σχέση με τον Λογοθετίδη δεν την παραδέχτηκαν ποτέ κανένας εκ των δύο. Τους χώρισε μόνο ο θάνατος του Λογοθετίδη.

Η Ίλυα Λιβυκού, απαρηγόρητη, επέλεξε να μην ξαναπαίξει σε θεατρικά έργα που είχε παίξει στο παρελθόν μαζί με τον αγαπημένο της. Ωστόσο, ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει την καριέρα της, σόλο πλέον. Επιπλέον, έπρεπε να αποδείξει στους κακοπροαίρετους που την θεωρούσαν απλώς την κυρία του βασιλιά της ελληνικής κωμωδίας ότι ήταν πολύ περισσότερα.

Και πραγματικά, όταν επανεμφανίστηκε στη σκηνή έκανε αίσθηση. Έμοιαζε πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία της και επέλεξε δραματικούς ρόλους, σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε κάνει στο παρελθόν. Το κοινό και οι κριτικοί αναγνώρισαν την ποιότητα των ερμηνειών της. Παραμένει αξέχαστη η ερμηνεία της τόσο στην «Κατάρα της μάνας» του Γεωργιάδη όσο και στην «Αντιγόνη» του Τζαβέλλα.

Η Ίλυα Λιβυκού συνέχισε επί πολλά χρόνια την καριέρα της στο σινεμά και το θέατρο και καλλιτεχνικά εκτιμήθηκε πολύ περισσότερο για αυτήν την περίοδο παρά ως παρτενέρ του αγαπημένου της Βασίλη Λογοθετίδη στο κωμικό τους δίδυμο.