«Δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας του δημοψηφίσματος από τη στιγμή που δεν είναι δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικού χαρακτήρα», δήλωσε στο intv ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είναι πιθανό να σκεφτεί πολύ σοβαρά να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας κατέβασε τις προηγούμενους ημέρες τον πήχη για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα καθώς όπως είπε, τουλάχιστον 300.000 που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται εκτός της χώρας.

«Αν στο δημοψήφισμα έχουμε συμμετοχή πάνω από τις 600.000, αριθμός που λογικά θα επιβεβαιωθεί, τότε ο Ζάεφ νομιμοποιείται να πει ότι έχω άνω του 50% συμμετοχή». Ο Ζάεφ, πρόσθεσε ο κ. Φίλης, «θα σκεφτεί πολύ σοβαρό να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Με ένα αποτέλεσμα συντριπτικά υπέρ υπέρ του ναι αλλά με μικρή συμμετοχή δεν θα έχει την αναγκαία νομιμοποίηση να πει ότι πάω κατευθείαν στο κοινοβούλιο».

Σημείωσε ακόμη πως αν υποθέσουμε ότι πάει σε πρόωρες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτό,  θα καθυστερήσει συνολικά πολύ τη διαδικασία της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς σημείωσε ότι εξαρχής ήταν δεδομένο ότι το δημοψήφισμα θα είχε πολλές αναγνώσεις. Οι υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα, είπε, θα εστιάσουν στις ανακοινώσεις  που θα ακολουθήσουν στη διαφορά με το «όχι».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσης, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα περίμενε άλλα. Το δημοψήφισμα, πρόσθεσε, «είναι μία δυνατότητα που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό».