Ας ρίξουμε μια φορά και τη ματιά μας στη μικρή λίμνη της ειδησεογραφίας, αλλά που είναι στην πραγματικότητα μεγάλη. Μαραθώνας γαρ. Εκεί, υπάρχει μια ομάδα, η Μάχη, γνωστή στους εραστές των μικρών κατηγοριών, αυτών που περιμένουν πώς και πώς τις αθλητικές εφημερίδες για να διαβάσουν σε κάποιες γωνιές τα αποτελέσματα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Γιατί εκεί αγωνίζονται οι δικοί τους ήρωες. Στο θέμα τώρα:
Το δημοτικό στάδιο Μαραθώνα, αυτό που βρίσκεται στην περιοχή της αφετηρίας της ιστορικής διαδρομής του Μαραθωνίου, κατασκευάστηκε την εποχή με τις παχιές αγελάδες: στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παραχωρήθηκε στον δήμο και εκεί αγωνίζεται η Μάχη Μαραθώνα όπως επίσης και άλλοι σύλλογοι. Παράλληλα, γυμνάζονται εκατοντάδες κάτοικοι. Και φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, ρίχνουν και ένα βλέμμα στο στάδιο.
Το πρόβλημα είναι ότι ο αγωνιστικός χώρος έχει υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό, οι προβολείς μοιάζουν με κεριά, το κόστος συντήρησης παραμένει μεγάλο και τα σωματεία της περιοχής, που τα έξοδα τα έχουν αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου, αδυνατούν πολλές φορές να τα φέρουν βόλτα. Εχει εγκριθεί κονδύλι και μένει να υπογραφούν τα τελικά χαρτιά για να αρχίσουν τα έργα. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, το τερέν θα μαραζώσει και τα παιδιά θα συνεχίσουν να φεύγουν και να δοκιμάζουν τις αθλητικές τους ικανότητες σε άλλες περιοχές και σε άλλες ομάδες. Ακόμη ακόμη και σε ιδιωτικές ακαδημίες.
Το όλο ζήτημα επιδιώκουν να σηκώσουν και βουλευτές και δεν κάνουν άσχημα. Πρόκειται για ένα γήπεδο της περιοχής τους και μολονότι πάντα φροντίζουν να κινούνται εκεί που κατοικοεδρεύουν ψήφοι, εδώ έχουμε ένα θέμα που αφορά τη νεολαία. Και τη Μάχη Μαραθώνα, γιατί δεν μπορεί αθλητές να κινδυνεύουν με τραυματισμό όταν παίζουν ποδόσφαιρο ή να τρέχουν ανάμεσα σε αγριόχορτα και πάνω σε λακκούβες!
Ασφαλώς δεν έχουμε μόνο αυτή την περίπτωση με γήπεδο γεμάτο προβλήματα. Στην Αίγινα, για να πάμε σε μια άλλη πλευρά, το γήπεδο της παραλίας έκανε μήνες να λειτουργήσει στο 100% ύστερα από την ανακατασκευή του τεχνητού χορτοτάπητα.
Δεν βρέθηκαν… αρχαία, αλλά προέκυψε θέμα με το αποστραγγιστικό σύστημα. Με αποτέλεσμα η ΑΕ Σαρωνικός να ξενιτευθεί και τελικά να υποβιβαστεί, ενώ  οι αθλητές του στίβου έτρεχαν επί μακρόν στην άσφαλτο και όχι στις διαδρομές με τα κουλουάρ.
Ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα του σήμερα. Και γήπεδα κακοσυντηρημένα που εγκυμονούν κινδύνους για τους αθλητές. Αραγε, οι αρμόδιοι πότε θα σπεύσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους;