Ένας από τους πιο αυθεντικούς κωμικούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Χρόνης Εξαρχάκος χάρισε το γέλιο σε χιλιάδες λάτρεις του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου και συμμετείχε σε πάνω από 20 κλασικές ταινίες που παίζονται ξανά και ξανά στην ελληνική τηλεόραση.

Το αξέχαστο «Βαγγέλη» που φώναζε στο «Μια ελληνίδα στο χαρέμι» υπήρξε από τις πιο αστείες σκηνές της ταινίας και ατάκα που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Ο κατά φαντασίαν εφευρέτης αδερφός της Βλαχοπούλου και του Σειληνού κατάφερε να κατευθύνει την κίνηση της πόρτας με ένα μηχανισμό από ρόδες ποδηλάτου και ενός πικ-απ.

Ο Χρόνης Εξαρχάκος γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Αποφοίτησε το 1963 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στη «Βίλα των οργίων», με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή.

Ένα χρόνο μετά κάνει και το ντεμπούτο του στο σινεμά, με την ταινία του Οδυσσέα Κωστελέτου «Διαζύγιο αλά ελληνικά». Εμφανίστηκε σε 20 ταινίες και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις.

Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι: «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969), «Μαριχουάνα στοπ» (1971), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971) κ.ά. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο «Ακροπόλ» στο έργο «Το παραμύθι πάει σύννεφο» (1982).

Δεν παντρεύτηκε ποτέ του. Έμενε για χρόνια με τη μητέρα του που ήταν ανάπηρη και χρειαζόταν ιδιαίτερη φροντίδα.

Ασθένησε σοβαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο, χωρίς όμως επιτυχία. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 από καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, απεβίωσε και η μητέρα του από κατάθλιψη (1985).