Τρομακτική είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες στα hot spot με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες.

Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι με λιγότερους από 30 γιατρούς και οι πρόσφυγες που διαμένουν ξεπερνούν τις 60.000.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο Υγείας επιδίδεται σε αγώνα να βρει γιατρούς και δίνει υψηλά οικονομικά κίνητρα, ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τους.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δίνονται σημαντικά κίνητρα για όσους γιατρούς και οδοντιάτρους εργαστούν στο πρόγραμμα Philos II, η προκήρυξη του οποίου «τρέχει» τώρα μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), σε εγκαταστάσεις προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι που εργάζονται σε εγκαταστάσεις προσφύγων, θα λαμβάνουν τον διπλάσιο μισθό του γιατρού υπηρεσίας υπαίθρου και επιπλέον 400 ευρώ (επίδομα αγόνου) θα λαμβάνουν όσοι εργάζονται στις παραμεθόριες περιοχές της Χίου, της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και του Έβρου.

Οι ειδικευμένοι γιατροί και οδοντίατροι που εργάζονται στα Νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του Επιμελητή Β΄, που ανέρχεται σε 280 ευρώ μεικτά και οι άνευ ειδικότητας το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του ειδικευόμενου ιατρού, που ανέρχεται σε 230 ευρώ.

Επιπλέον, χορηγούνται και τα λοιπά επιδόματα που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις του ειδικού ή ενιαίου μισθολογίου (όπως οικογενειακό, μεταπτυχιακών σπουδών κ.λπ.).

Τέλος, η υπηρεσία στο πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ, για το ειδικευμένες ιατρούς, χωρίς την υποχρέωση να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Για τους γιατρούς άνευ ειδικότητας, η παροχή υπηρεσιών στο πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου.