Πάρτε διαζύγιο από λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος, βάλτε φρένο δανεισμού στις κυβερνήσεις, τηρήστε τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων, κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στο μαξιλάρι διαθεσίμων και τις προεκλογικές παροχές.

Τα μηνύματα αυτά στέλνει μέσα από τη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», η αναπληρώτρια διευθύντρια του ινστιτούτου Bruegel Μαρία Δεμερτζή, βάζοντας σε πρώτο πλάνο των ενδεχόμενων εξωτερικών κινδύνων τις εξελίξεις στην Τουρκία, παρά στην Ιταλία.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην απειλή που αποτελεί για την ευρωζώνη η αναταραχή στην οικονομία της Τουρκίας, η κυρία Δεμερτζή επισημαίνει ότι «θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη όχι επειδή έχει οικονομική έκθεση στη χώρα, αλλά επειδή η Τουρκία αυξάνει τη νευρικότητα των αγορών επηρεάζοντας τις ευάλωτες οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας. Αυτός θεωρώ ότι είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τον πρώτο (που αφορά την υιοθέτηση από την Ιταλία μέτρων κατά παράβαση των υπαρχόντων κανονισμών)».

Την ώρα που η Ελλάδα αναζητεί παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα έξοδο στις αγορές, η Μαρία Δεμερτζή επισημαίνει ότι η αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τις αγορές παραμένει μικρή και αβέβαιη.

«Η ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές είναι και θα παραμείνει ακριβή και πιστεύω ότι δεν αποκαθιστά την ικανότητα της Ελλάδας να δανείζεται ελεύθερα. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι μια διαρκής διαδικασία η οποία απαιτεί από την Ελλάδα να επιδεικνύει με πειστικό τρόπο ότι έχει πάρει διαζύγιο από λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος. Η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη στις κινήσεις των αγορών μέχρι τότε, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί» επισημαίνει η Μαρία Δερμετζή.

Τονίζοντας δε τη σημασία της χρηστής διαχείρισης του «μαξιλαριού κεφαλαίων» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, προειδοποιεί ότι «η αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους της ΕΕ και τις αγορές παραμένει μικρή και αβέβαιη. Δεν θα χρειαστεί πολύ για να στραφούν οι αγορές κατά της Ελλάδας, κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί για να υπάρχει ελπίδα κατάργησης της εξάρτησης από τους δανειστές».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ