Οι αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η παρ΄ολίγον κατάρρευση της Αργεντινής, ανέβασαν σε υψηλό εβδομάδων την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο για «κάβο» αλλά οι συγκυρίες παραπέμπουν περισσότερο σε θαλασσοταραχή. Η Αθήνα, δε, καλείται να πορευτεί μόνο με το αποθεματικό ασφαλείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις αρχές Μαΐου είναι ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Αλλωστε, παρά το γεγονός ότι έχει μπει στο δρόμο των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, δεν βρίσκεται ακόμη σε κατηγορία «επενδυτικού βαθμού».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στα υψηλά δύο και πλέον μηνών και στο 4,373%, έχοντας αυξηθεί από την αρχή της εβδομάδας κατά 4,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 3,409% με άνοδο 7,1% από τη Δευτέρα. Η απόδοση στο 7ετές ομόλογο κινείται στο 4,027%, με αύξηση της τάξης του 15% από την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο όπου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Συγκριτικά, η απόδοση του δεύτερου υψηλότερου σε απόδοση στην ΕΕ δεκαετούς ομόλογου, του Ιταλικού, που δέχεται πιέσεις λόγω και της σύγκρουσης Βρυξελλών – Ρώμης για το προσφυγικό, διαμορφωνόταν την Παρασκευή στο 3,19%.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δεν ξεπερνούσε το 1,91%, της Ισπανίας το 1,46%, ενώ το δεκαετές ιρλανδικό ομόλογο κυμαινόταν στο 0,87%.