Δεν γνωρίζει τη λέξη «λάθος» ούτε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προκειμένου να παραδεχθεί ότι η απόφαση για το διορισμό πυρόπληκτων ήταν το λιγότερο ασαφής, επέλεξε να χειριστεί το θέμα με την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης, δηλαδή την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησε για τυμβωρυχία.

Σε ό,τι αφορά δε την ουσία της υπόθεσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε μεν διευκρινίσεις στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τη διατύπωση της απόφασης, αλλά δεν δήλωσε ότι θα αλλάξει τη διατύπωση αυτήν. Έτσι, αν και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει την «επίσημη» ερμηνεία της απόφασης, αυτή παραμένει ανοιχτή και σε διαφορετικές ερμηνείες.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση αναφέρει  ότι η αίτηση για τον διορισμό πυρόπληκτου συνεπάγεται «την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού».

Η φράση «παραίτηση από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις» προκάλεσε τη διατύπωση ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και το εάν εκείνοι που θα διοριστούν στο Δημόσιο καλούνται επί της ουσίας από την κυβέρνηση να παραιτηθούν από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για τυχόν αποζημιώσεις για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων ή για αποζημιώσεις επειδή καταστράφηκαν οι περιουσίες τους.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η παραίτηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών – διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Χαρακτήρισε, δε, την ερμηνεία αυτή ως «προφανή».

Και συνέχισε η διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου: «Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λχ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο».

«Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος, και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής», αναφέρει το υπουργείο.

Είναι προφανές, ότι η διατύπωση της υπουργικής απόφασης είναι το λιγότερο ασαφής -αν και κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει και για «δημιουργική ασάφεια»- δεδομένου ότι το θέμα των συντάξεων ξεκαθαρίζεται πλήρως στη φράση «αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού», ενώ η φράση που υπάρχει αμέσως πριν: «τυχόν οικονομικές απαιτήσεις» θα μπορούσε να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και πάντως θα μπορούσε να αφορά και άλλες οικονομικές απαιτήσεις πέραν της σύνταξης ή του οποιουδήποτε επιδόματος.

Ωστόσο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διατύπωση της υπουργικής απόφασης, καθώς δεν κάνει καμία μνεία περί διόρθωσής της, αντιθέτως κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο ότι δεν κατανόησαν το «προφανές», αλλά ότι κακόπιστα έθεσαν τα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ασέβειας και χυδαιότητας η τυμβωρυχία συγκεκριμένων κέντρων απέναντι στους νεκρούς και τους συγγενείς τους στο Μάτι Αττικής» και προσθέτει ότι «υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς παλιότερων, σκοτεινών εποχών, ότι η αξιολόγηση των δικαιωμάτων με βάση το ‘δούναι και λαβείν’ και ο διορισμός στο Δημόσιο με βάση τα ‘πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων’, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιτέλους, λίγο σεβασμό στους ανθρώπους, που διόλου δεν θα προτιμούσαν να έχουν τύχει του ‘ευεργετήματος’ τέτοιου διορισμού».

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι η διατύπωση της υπουργικής απόφασης παραμένει ως έχει και μένει να φανεί στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση.