Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέποντας την αδυναμία χρηματοδότησης χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης δεν έχουν εκλείψει, έχει αποφασίσει να εισάγει μία νέα αγορά ομολόγων για να κινηθεί σε δύο σημαντικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη και σημαντικότερη θα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν αυτή την στιγμή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες εξασφαλίσεις, ενώ η δεύτερη και συμπληρωματική θα είναι η χρηματοδότηση των υποδομών, ώστε να επιταχυνθούν έργα ανάπτυξης σε όλη την περιφέρεια.

Αυτή η νέα αγορά που διαμορφώνεται, τα λεγόμενα European Secure Notes θα έχει σίγουρα θετική επίπτωση και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι ήδη αποκλεισμένη από το QE και δεν θα έχει το λεγόμενο waiver για άντληση ρευστότητας, μετά την λήξη του τωρινού προγράμματος.

Τα νέα ομόλογα θα ανήκουν στην κατηγορία των καλυμμένων ομολογιών και θα έχουν διπλή εξασφάλιση, τόσο από την πλευρά του εκδότη όσο και σε αυτήν του ενεχύρου.

Με λίγα λόγια, ο εκάστοτε επενδυτής, αν οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύσουν, θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τόσο μετοχικό κομμάτι της επιχείρησης που εκδίδει το ομόλογο, όσο και το σχετικό ενέχυρο που θα έχει τεθεί για να καλύψει το ομόλογο.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναμένεται σύντομα να εκδώσει σχετική οδηγία για τον τρόπο λειτουργίας καθώς και αποτίμησης των εν λόγω ομολόγων, ώστε αφενός να υπάρχει η σωστή διαδικασία επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, αλλά και να υπάρχει σαφής συσχέτιση κινδύνου και απόδοσης.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται τα νέα ομόλογα να αποτελέσουν ένα ελκυστικό προϊόν τόσο για τους επενδυτές όσο και για εταιρίες που θα θελήσουν να χρηματοδοτηθούν εντός της ΕΕ, γεγονός που θα μειώσει σταδιακά και το ρίσκο των Τραπεζών από δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα επηρεάζει πλέον την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που πρέπει να αναλύσει διεξοδικά η χώρα μας, ώστε να ενσωματώσει γρήγορα την σχετική οδηγία και μέσω του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου, να ενταχθεί ως επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο η αγορά των ESN, με την κατάλληλη και απρόσκοπτη ενημέρωση των επιχειρήσεων με στόχο την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας στην χώρα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός