Την πέμπτη και τελευταία δόση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, ύψους 15 δισ. ευρώ, εκταμίευσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι δεσμευμένη να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα 9,5 δισ. θα διοχετευτούν στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που συγκροτεί η κυβέρνηση για την μετα-μνημονιακή περίοδο, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση χρέους.

Στην ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει πως με την ένεση των 9,5 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» θα ανέλθει σε περίπου 24 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, προσθέτει, μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για περίπου 22 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου.

Ρέγκλινγκ: Μείνετε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη δήλωσή του τονίζει πως «η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς. Η τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης των δημοσίων εσόδων και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Από το 2012, οι EFSF και ESM έχουν στηρίξει τους Έλληνες στις προσπάθειές τους, προσφέροντας πρωτοφανείς ποσότητες μακροπρόθεσμων δανείων σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια.»

» Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι δεσμευμένη να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» καταλήγει.

Μετά από την τελευταία αυτή εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η συνολική χρηματοδότηση μέσω ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος φτάνει τα 61,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ, που ήταν αρχικά διαθέσιμα.

Συνολικά, ο ESM και το EFSF έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Πού πήγαν τα λεφτά του τρίτου μνημονίου