Ήταν στο μακρινό 2009 όταν η κυβέρνηση Καραμανλή ανακοίνωνε ότι θα μείωνε τις αποδοχές των διοικητών των ΔΕΚΟ θέτοντας ως πλαφόν τις αμοιβές του γενικού γραμματέα υπουργείου.

Μάλιστα, αρχικά είχε προκληθεί σύγχυση ως προς το ποιες ΔΕΚΟ αφορά όπως επίσης και σε σχέση με το τι θα γίνει με συμβόλαια που είχαν ήδη υπογραφεί.

Βλέπετε, είχε προηγηθεί η εποχή που είχε θεωρηθεί αναγκαίο να αυξηθούν οι αποδοχές των διοικητών ώστε να μπορούν να προσελκύσουν στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι αμοιβές των Golden Boys άρχισαν να φαντάζουν προκλητικές.

Ήταν τελικά το 2010 με τον νόμο 3833/2010, που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, με μέτρα λιτότητας λίγο πριν το πρώτο Μνημόνιο, όπου θεσπίστηκε το πλαφόν των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, που είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Ο νόμος 4354/2015 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε λίγο πολύ αυτή τη διατύπωση, εξαιρώντας τα ανώτατα στελέχη των ΔΕΚΟ του «Κεφαλαίου Β του Ν. 3429/2005» (δηλαδή των πλήρως εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ).

Τότε μάλιστα είχε ξεσπάσει θόρυβος, γιατί παρότι τα στελέχη των περισσότερων ΔΕΚΟ που υπάγονταν σε αυτή την κατηγορία δεν έκαναν χρήση αυτής της ρύθμισης, το έκαναν οι Μανώλης Κορωνιωτάκης και Ιωάννης Μπλάνας, πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ. Τότε κάτω από τον θόρυβο απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και επιστράφηκαν τα σχετικά ποσά.

Όμως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξακολουθούσε να θέλει δώσει αύξηση σε μερικά από τα δικά της Golden Boys. Έτσι φτάσαμε στην τροπολογία για τις αυξήσεις που τελικά αποσύρθηκε.

Οι περισσότεροι στάθηκαν επικριτικά στο ότι κατατέθηκε εν μέσω πένθους και αναζήτησης λύσεων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Όμως, αξίζει να δούμε και τι λέει επί της ουσίας.

Τι ισχύει

Για τους προέδρους των προέδρων και διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων των ΔΕΚΟ που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (το γνωστό «Υπερταμείο») που έχουν πάνω από 100 εκατομμύρια κύκλο εργασιών ή πάνω από 3.000 προσωπικό, το πλαφόν μπορεί να πάει στο 90% των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Δηλαδή από 4631 ευρώ (μεικτά) οι μηνιαίες αποδοχές θα μπορούσαν να πάνε στα 7483 ευρώ (μεικτά). Όχι κι άσχημα.

Ποιους θα αφορούσε αυτή η ρύθμιση; Πέραν των διοικήσεων των μετοχοποιημένων ΔΕΚΟ για τις οποίες μεταφέρθηκε η συμμετοχή του δημοσίου στην ΕΕΣΥΠ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), τις διοικήσεις των ΣΤΑΣΥ / ΟΑΣΑ / ΟΣΥ και των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ και αρκετών άλλων αργότερα όταν συνεχιστούν οι μεταβιβάσεις στην ΕΕΣΥΠ.

Κοινώς «φωτογραφική» αύξηση για κομματικούς «ημέτερους» ήταν και όχι ρύθμιση «ευελιξίας» στο μισθό για να προσελκύσουν μάνατζερ όπως δήλωσε αρχικά η κ. υφυπουργός.