Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ) και στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, οργανώνει την περιοδική έκθεση “Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο”, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Tήνιου γλύπτη (1938). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιουλίου, ώρα 19:30, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Στον Πύργο της Τήνου επιστρέφουν σχέδια και γλυπτά του Γιανούλη Χαλεπά με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατό του γλύπτη το 1938.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομίας 2018.

Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του επισκέπτη θαυμάσια δείγματα της τέχνης του μαρμάρου. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο: ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική. Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό. Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου δημιούργησαν στην Αθήνα έναν θρύλο στον χώρο της τέχνης: τον καλλιτέχνη που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Η έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στον “φυσικό” του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές. Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου, αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός Τρίτης, από 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρες 10:00-18:00.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο