Ακόμα μία αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ ήρθε να προστεθεί στην πλέον μακρά λίστα. Πρόκειται για τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, εκ των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, Αθανάσιος Μπέλτσος.

Η ένταση που προκάλεσε η συμφωνία για το μακεδονικό στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ δεν φαίνεται πως θα καταλαγιάσει σύντομα. Οι αποχωρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί πλέον μόλις 152 βουλευτές. Τον κύκλο των αποχωρήσεων ξεκίνησε ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα και την ΚΟ των ΑΝΕΛ, χωρίς να παραδώσει την βουλευτική του έδρα.

Το μακεδονικό άνοιξε, λοιπόν, τους ασκούς του Αιόλου. Ξεκίνησε ένα μπαράζ αποχωρήσεων σε όλη την χώρα και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Μετά τον Δημήτρη Καμμένο έκανε γνωστή την παραίτησή της και η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου χαρακτήρισε  «κατάπτυστη» τη συμφωνία, δήλωσε πως διαφωνεί με τους χειρισμούς του κόμματός της «προς υπεράσπιση της θέσης μας για το Σκοπιανό» και  εγκατέλειψε τους ΑΝΕΛ.

Σειρά πήρε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, επικαλούμενος λόγους συνείδησης. Έτσι, η κυβέρνηση έμεινε να αριθμεί 152 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ επτά.

Ωστόσο, πλην των βουλευτών και των στελεχών των ΑΝΕΛ, ακούγεται βαρύς αχός και στην κομματική βάση.

Η στήριξη της συμφωνίας ήταν κόκκινο πανί για πολλά στελέχη, προερχόμενα κυρίως από την Β. Ελλάδα. Σύντομα παραιτήθηκε ο Γ. Τσακίρης, υποψήφιος βουλευτής στην Καβάλα και ο Δ. Ζησιμόπουλος, που πολιτευόταν στην Πιερία.

Ακολούθησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Καστορίας κ. Χρήστος Παύλου, ανακοινώνοντας πως δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις του για το ονοματολογικό.

Ίδια πορεία πήραν το στέλεχος των ΑΝΕΛ στην Δράμα Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, ο Π. Μαυρέας από τον Πειραιά, το κομματικό στέλεχος Μ. Αλιφιεράκης, ενώ ακόμα 12 στελέχη από την Κοζάνη και τη Φλώρινα υπέγραψαν κοινή δήλωση αποχώρησης δηλώνοντας πως η συμφωνία «παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές».