Με 69 ψήφους υπέρ, 40 κατά και έναν απόντα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ η παραπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Πρώτος το λόγο πήρε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε της υπερψήφισης της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος, ούτως ώστε να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το «ΟΚ» στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο Νικολά Ντιμιτρόφ εν μέσω αποδοκιμασιών με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να φωνάζουν «προδότη» και «ντροπή».

Πίο ήπια ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του VMRO, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Αυτή η συμφωνία είναι μια γενοκτονία της ύπαρξής μας. Είναι μονομερής, η ΠΓΔΜ δέχεται τελεσίγραφο. Η συμφωνία επιβάλλει ένα νέο όνομα του κράτους υπό το καθεστώς εκβιασμού», κατέληξε.

Στη συνέχεια το κόμμα του αποχώρησε από τη διαδικασία.

Χάος και έξω από τη βουλή

Μάλιστα την ώρα της συζήτησης έξω από τη βουλή πολίτες διαδήλωναν κατά της συμφωνίας. Φωνάζοντας «Ιβάνοφ» και «Μακεδονία» δήλωναν την υποστήριξη τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει την συμφωνία.

Παράλληλα ζήτησαν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει μαζί με το κόμμα του τη βουλή και να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία μαζί τους.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση της επιτροπής, επόμενο βήμα της συμφωνίας είναι να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, όπου πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Σε περίπτωση που «περάσει» από την ολομέλεια της Βουλής, η συμφωνία θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, για υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ωστόσο, ο Ιβάνοφ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει.

Έτσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονική χώρας, ο νόμος θα επιστρέψει στη Βουλή, για εκ νέου διαδικασία ψήφισής του. Εφόσον υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά, τότε καταλήγει και πάλι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος -βάσει Συντάγματος- να την υπογράψει αυτή τη φορά.