Πηγή: ugs.gr
Tον Φεβρουάριο του 1916 συγκροτήθηκε το εφοπλιστικό σωματείο με την επωνυμία Ενωσις Ελλήνων Εφοπλιστών. Σκοπός της Ενωσης, σύμφωνα με το Καταστατικό της, είναι η προστασία και προαγωγή των εν γένει συμφερόντων της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Εμπνευστής της πρωτοβουλίας ιδρύσεως του σωματείου ήταν ο Γκίκας Κουλούρας. Στις πρώτες αρχαιρεσίες του πρόεδρος εξελέγη ο Λεωνίδας Εμπειρίκος.
Στα 102 χρόνια λειτουργίας της Ενώσεως συγκροτήθηκαν 53 διοικητικά συμβούλια και έχουν εκλεγεί 16 πρόεδροι.

Δραστηριότητες της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών
Η Ενωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) εκπροσωπεί τα ελληνόκτητα εμπορικά πλοία άνω των 3.000 gt υπό ελληνική και άλλες σημαίες. Τα μέλη της αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους κυρίως στον τομέα μεταφορών μπαλκ/τραμπ (δηλαδή, πλοία φορτηγά, δεξαμενόπλοια, πλοία LPG/LNG) και δευτερευόντως στον τομέα τακτικών γραμμών με πλοία εμπορευματοκιβωτίων που ναυλώνονται κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες τακτικών γραμμών. Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνόκτητων πλοίων απασχολείται σε μεταφορές φορτίων μεταξύ τρίτων χωρών (cross trading). Ως διεθνής εκπρόσωπος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η ΕΕΕ επιδιώκει την προώθηση ισορροπημένων και ρεαλιστικών θέσεων στους διεθνείς οργανισμούς.
Η ΕΕΕ είναι μέλος της Ενώσεως Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA) και του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS) και εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ). Διατηρεί στενή συνεργασία με την INTERTANKO, την INTERCARGO και την BIMCO. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), στο Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) – Κέντρο Αναφοράς Περιστατικών Πειρατείας, καθώς και στις ΗΠΑ, μέσω μόνιμου αντιπροσώπου της στην Ουάσιγκτον. Η ΕΕΕ διατηρεί μακροχρόνια σχέση στενής συνεργασίας με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GSCC) του Λονδίνου, καθώς και τη HELMEPA (Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).
Σε εθνικό επίπεδο, η ΕΕΕ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές, ειδικά με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και με τις ναυτεργατικές οργανώσεις σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου, την προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα και τη ναυτική εκπαίδευση.
Επίσης, η ΕΕΕ υποστηρίζει και προβάλλει το πολυδιάστατο έργο της ανεξάρτητης νομικής οντότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της τον Απρίλιο του 2016 με τον διακριτικό τίτλο «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» (www.syn-enosis.gr) και η οποία αποτελεί το μόνιμο όχημα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας για την υλοποίηση έργων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωφελών δράσεων μεγάλης εμβέλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕ προσεγγίζει και τους συνεργάτες της ευρύτερης ναυτιλιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ».