«Μπορεί να είναι οι κοντές, πτυχωτές φουστανέλες, οι μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και τα παπούτσια με τα πον-πον, αλλά υπάρχει κάτι που να αποπνέει αγάπη παρά φόβο στην πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας, την προεδρική φρουρά». Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμα του Associated Press, στους «έλληνες θεούς», όπως τους αποκαλεί η ίδια, Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Ο φωτογραφικός φακός του AP μπήκε στα άδυτα του στρατοπέδου «Γιώργος Τζαβέλλας» στην οδό Ηρώδου Αττικού 2 και κατέγραψε την απαιτητική ζωή των φαντάρων, που έχουν την τιμή να υπηρετούν σε αυτό το ιστορικό σώμα.

Εύζωνες κατά τη διάρκεια τέλεσης της υπηρεσίας τους

«Κάτι το οποίο εξηγεί γιατί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, με τους τουρίστες να σπεύδουν για ένα κλικ δίπλα στους εύζωνες με φόντο τα αρχαία ερείπια της χρυσής εποχής της Ελλάδας», αναφέρει το αφιέρωμα του AP και συνεχίζει:

«Καθήκον τους είναι να στέκονται φρουροί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έξω από την κατοικία του αρχηγού του κράτους της Ελλάδος, παραμένοντας ακίνητοι ακόμα και για ώρες, όταν δεν εκτελούν την περιβόητη αλλαγή φρουράς και την παρουσίαση των όπλων τους.

«Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, οι φρουροί αναγκάστηκαν επανειλημμένα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους καθώς οι διαδηλώσει κατά της λιτότητας έγιναν βίαιες δίπλα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο».

Εκπαίδευση στο Ζάππειο

Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στην ιστορία της Προεδρικής Φρουράς: «Η Προεδρική φρουρά δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια ως πολεμική δύναμη που διακρίθηκε σε μια σειρά πολέμων, ωστόσο τώρα η μονάδα είναι καθαρά τελετουργική, κωδικοποιώντας στη στολή και την ρουτίνα της μια λαϊκή αντίληψη της ελληνικότητας που εξελίχθηκε από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους πριν από περίπου 2 αιώνες.

Το πολύ συχνό γυάλισμα στα τσαρούχια, καθώς και το καθάρισμα από τη σκόνη στις φούντες, αποτελούν καθημερινότητα για τον Εύζωνα

»Το ελληνικό όνομά τους – Εύζωνες ή οι καλά ζωσμένοι – είναι μια λέξη ηλικίας 3.000 ετών που επανενεργοποιήθηκε τον 19ο αιώνα, καθώς η νεοσύστατη χώρα προσπαθούσε να ισχυροποιήσει τους γεμάτους αίμα δεσμούς της με τις δόξες της αρχαιότητας.

»Η πολύπλοκη στολή τους αντλεί την έμπνευσή της από την ενδυμασία που φορούσαν στις ορεινές περιοχές, ενώ η Ελλάδα εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό την οθωμανική τουρκική αυτοκρατορία».

Προετοιμασία και άφιξη του πούλμαν για Ακρόπολη

Κάθε Κυριακή, αλλά και τις Αργίες, η Προεδρική Φρουρά αναλαμβάνει την έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη

Όσον αφορά τις φουστανέλες: «Οι φουστανέλες είναι πλέον πολύ πιο κοντές από εκείνες που φορούσαν οι επαναστάτες που πολεμούσαν τους Τούρκους στον Ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας. Σε μια άλλη καινοτομία, είναι κατασκευασμένες με ακριβώς 400 πτυχώσεις, που συμβολίζουν τους περίπου 4 αιώνες της τουρκικής κυριαρχίας που έφερε τέλος η επανάσταση, ενώ το περίτεχνα κεντημένο γιλέκο φέρει μυστικά ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα.

»Τα ρούχα χρειάζονται μήνες για να φτιαχτούν, με το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να καταβάλλεται στη χειροτεχνία – μια πεθαμένη τέχνη σε μια χώρα αυτό το είδος της φορεσιάς βγήκε εκτός μόδας πριν από έναν αιώνα περίπου, και αντικαταστάθηκε από τα «φράγκικα» ρούχα της Δύσης».

Η κατασκευή ρούχων και τσαρουχιών αποτελούν μια πολύ απαιτητική εργασία. Μέσα στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς υπάρχουν ειδικοί ράφτες και τσαρουχοποιοί

Εύζωνας που τελείωσε την υπηρεσία του και πηγαίνει για την απαραίτητη ξεκούραση πριν την επόμενη υπηρεσία του

Η παλαιότεροι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τους νεότερους να ντυθούν στις αρχές, μιας και οι Ευζωνική στολή, αποτελεί μια ιδιαίτερη φορεσιά

Το εθνόσημο πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στη μέση του κεφαλιού σου, με βάση τη μύτη λοιπόν οι Εύζωνες ελέγχουν και το βάζουν στο σημείο που πρέπει

Πριν από κάθε αποχώρηση Ευζώνων από το στρατόπεδο υπάρχει αυστηρός έλεγχος, πρέπει όλα να είναι στην εντέλεια

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο