Εκπρόσωπος του χορικού λυρισμού των Ώριμων Αρχαϊκών Χρόνων, της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής παιδευτικής δύναμης με την εξέχουσα θέση ανάμεσα στο έπος και την τραγωδία μέσα στην ελληνική πολιτιστική ζωή, ο Σιμωνίδης περιέγραψε τον ιωνικό κόσμο της εποχής του από μια τελείως διαφορετική πλευρά σε σχέση με τον Ανακρέοντα και τον Ίβυκο.

Γεννημένος περί το 556 π.Χ. στην Κέα (Τζια) των Κυκλάδων, ο Σιμωνίδης μεγάλωσε μέσα σε μια κοινωνία με ιωνικό πληθυσμό αθηναϊκής καταγωγής, που δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την τρυφή του μικρασιατικού ιωνικού κόσμου και είχε εξορίσει την πολυτέλεια από τα σύνορά της.

Ως διάσημος λυρικός ποιητής, ο Σιμωνίδης ταξίδεψε σε διάφορα σημεία του ελληνικού κόσμου και συνδέθηκε με τους ισχυρούς της εποχής του, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Έτσι, βρέθηκε στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Ιππάρχου, γιου του Πεισίστρατου, ο οποίος του πρόσφερε δώρα μεγάλης αξίας. Μετά την πτώση των Πεισιστρατιδών μετέβη στη Θεσσαλία και ανέπτυξε στενές σχέσεις με την ισχυρή φατρία των Σκοπαδών —γνωστή για τον πλούτο της και την αγάπη της για την τέχνη—, όπως μαρτυρούν ποιήματά του.

Την εποχή των Περσικών Πολέμων ο Σιμωνίδης έζησε εκ νέου στην Αθήνα, συμμετέχοντας με την ποίησή του στα σπουδαία γεγονότα εκείνων των χρόνων και δημιουργώντας σχέσεις οικειότητας με τους τότε ηγέτες — μεταξύ αυτών, με τον Θεμιστοκλή.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, η Κέα (Τζια), γενέτειρα του λυρικού ποιητή Σιμωνίδη.