Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απεδέχθη αυτο το friendly request – επιτέλους. Ο ιδρυτής του Facebook καταφθάνει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα για να τα πει τετ-α-τετ με τον γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και, πίσω από κλειστές πόρτες, να ενημερώσει στελέχη του ευρωκοινοβουλίου.

Στην ευρωπαϊκή τουρνέ του θα δεχθεί νέες πιέσεις για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία του χειρίζεται τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών. Μόλις ένας μήνας έχει περάσει από την περιπετειώδη κατάθεσή του στο αμερικανικό Κογκρέσο – και ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τον δαιμόνιο επιχειρηματία να τα χάνει, να κοκκινίζει, να κατεβάζει τα μάτια.
‘Ομως στην Ευρώπη δεν θα δουμε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις ΗΠΑ.

Γιατί αυτή η επίσκεψη θα είναι πολύ πιο «κλειστή». Στο ευρωκοινοβούλιο, για παραδειγμα, ο Ζάκερμπεργκ δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις κοινού, σύμφωνα με μια συμφωνία η οποία εγκρίθηκε με ελάχιστη πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο χθες. Θα συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής για τις ελευθερίες του πολίτη και θα τηρηθούν πρακτικά.

Οσο για τη Βρετανία, ο Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε το αίτημα της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, για επίσκεψη και συνάντηση.
Ομως γιατί η «κατάθεσή» του για τα ατοπήματα του Facebook που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά μας δεδομένα θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες; «Καλωσορίζουμε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ που θα εμφανισθεί μπροστά από τους εκπροσώπους 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Μαζί του συμφώνησε και ο Μάνφρεντ Βέρνερ, επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος. Αλλοι, όπως ο Γκι Φερχοφστατ και η Σκα Κελερ των Πρασίνων, ζήτησαν να εμφανισθεί ο Ζάκερμπεργκ σε δημόσια εκδήλωση με μέλη διαφόρων επιτροπών του ευρωκοινοβουλίου.
Τι είδους συμφωνία ήταν αυτή εκ μέρους των εκπροσώπων μας στην Ευρώπη; Αν οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν το θάρρος να πιέζουν δημόσια τον 33χρονο επιχειρηματία, τι είναι εκείνο που απαιτεί η συνάντηση στις Βρυξέλλες να γίνει εν κρυπτώ;