Το βιβλίο «Μια Φωνή Όλο Φως» από τις εκδόσεις Λιβάνη περικλείει την ψυχοβιογραφία του λαϊκού βάρδου και δημιουργού Πάνου Γαβαλά.

Συγγραφέας είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης. Βασική δεξαμενή ήταν – είναι οι προφορικές μαρτυρίες συνεργατών, φίλων, συγγενών του αλλά και ευρύτερα προσώπων που διαδραμάτισαν ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε Λαϊκό Τραγούδι και κυρίως αυτό του Μεταπολέμου. Ήταν επίσης η έρευνα σε βιβλία, Τύπο, περιοδικά. Κι αυτό αφού το βιβλίο τούτο δεν περιορίστηκε σε μια μουσική μονογραφία με ρετρό απόχρωση. Αναβιώνει όλο το χρονικό και ιστορικό πλαίσιο από το οποίο πρoέκυψε, ζυμώθηκε αλλά και καθόρισε ο βιογραφούμενος.

Η προσφυγιά, η Γούβα και η Καισαριανή ως γενέθλιος τόπος, η Κατοχή, το ΕΑΜ, ο Εμφύλιος, οι μεταπολεμικές ταβέρνες, η χρυσή δισκογραφία, τα νυχτερινά κέντρα και ήθη του 60, οι μετασχηματισμοί της νύχτας το 70 και το 80, αλλά και η προσωπική ζωή και όνειρα, η οικογένεια και τα δύσκολα τελευταία χρόνια. Μέσα στο βιβλίο μιλούν πολλοί.

Από τον Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τον Ντoύσαν Μπάγεβιτς και από σερβιτόρους που δούλεψαν με τον βάρδο μέχρι την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Το ίδιο το κείμενο δεν αρκείται στην παράθεση μαρτυριών. Αποτελεί αφήγηση που σχεδόν διατρέχεται και από τον κοινωνικό καμβά με επίκεντρο όμως πάντα τον Πάνο Γαβαλά. Και βέβαια την Ρία Κούρτη όπου για 25 χρόνια αποτέλεσαν καλλιτεχνικό ντουέτο, πετυχημένο και εμβληματικό για τα ήθη και τους όρους της μαζικής ψυχαγωγίας και αισθητικής αγωγής ενός λαού.