Τον τελευταίο καιρό, διαβάζω διάφορες εκθέσεις και απογοητεύομαι. Βλέπω την στατιστική αποτύπωση όσων συμβαίνουν γύρω μας και πείθομαι πως αυτή η χώρα χρειάζεται ένα σοκ. Κι επιτέλους πλάνο. Και κοινή λογική.

Μια τέτοια έκθεση είναι κι εκείνη της διαΝΕΟσις και του ΙΟΒΕ, που ξεκινάει με την κραταιά παραδοχή των ερωτώμενων πως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους δεν είναι άλλο από… τη φορολογία.

Μας πήραν και τα σώβρακα, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Και δεν απέχει από την πραγματικότητα: Το 2015, το 88,2% των φορολογούμενων δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Παρ’ όλ’ αυτά, πλήρωσε το 32,7% των φόρων. Οι αναγνώσεις αυτού του δεδομένου είναι δύο και είναι και οι δύο δυσάρεστες: Όσοι βγάζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως, διέθεσαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους. Το ίδιο, όμως, «έπαθαν» και όσοι βγάζουν περισσότερα.

Το συμπέρασμα είναι πως κανείς δεν νιώθει το ένα από τα απαιτούμενα ενός ορθού φορολογικού συστήματος: Δικαιοσύνη. Ούτε πλούσιος και φυσικά ούτε φτωχός.

Ένα άλλο απαιτούμενο, εκείνο της σταθερότητας, είναι στην Ελλάδα όνειρο μακρινό: Μόνο το 2016 ψηφίστηκαν 5 αμιγώς φορολογικοί νόμοι, 89 σχετικές Υπουργικές αποφάσεις και 186 εγκύκλιοι.

Υπάρχει, άραγε, γιατρειά; Υπάρχει. Και, κατά πρώτον, ακούει στο όνομα της λογικής ανακατανομής των φοροϋπαλλήλων.   Μήπως αυξηθούν οι έλεγχοι και μειωθεί εκείνο το 41% των ερωτηθέντων που θεωρούν «θεμιτή» τη φοροδιαφυγή.

Και μετά, μπορούμε να περάσουμε σε λογικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η απλοποίηση και σταθεροποίηση του συστήματος, αλλά και ο επανασχεδιασμός των όποιων φοροαπαλλαγών.

Μην ψάχνετε, λοιπόν, τα… σώβρακά σας. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως δεν τα πήραν μόνο οι φόροι. Τα πήρε και η ανικανότητά τους. Και η έλλειψη ολιστικού σχεδιασμού, πλάνου και κοινής λογικής.

Κι απ’ την άλλη, η ύπαρξη μίας δήθεν αριστερόστροφης επιχειρηματικής ποινικοποίησης. Ένα μείγμα που (μας) σκοτώνει.

H Σοφία Νικολάου είναι Δικηγόρος  www.sofianikolaou.com