Πριν από μερικές ημέρες τα γνωστά κέντρα του Μαξίμου εξέδιδαν «οργισμένα» και «προσβλητικά» non paper για μέσα ενημέρωσης που δεν ήταν αρεστά.
Ηταν τότε που τα «Νέα» δημοσίευαν δημοσκόπηση που έδειχνε ότι η κυβέρνηση βουλιάζει εξαιτίας των εθνικών θεμάτων. Και ήταν όταν τα «Παραπολιτικά» μιλούσαν για σχέσεις οργής μεταξύ Μαξίμου και Ευκλείδη Τσακαλώτου κι ότι βγήκαν τα μαχαίρια.

Τότε η κυβέρνηση διέψευδε επιτιθέμενη και υβρίζοντας. Επειτα από τις χθεσινές δηλώσεις – βόμβα του υπουργού Οικονομικών, το νερό μπήκε στ’ αυλάκι. Ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται ότι διέβη τον Ρουβίκωνα και το Μέγαρο Μαξίμου τον στοχοποιεί, έστω κι αν για τα προσχήματα τον στηρίζει.

Ο υπουργός χάλασε χθες τη φιέστα Γιούνκερ στην Αθήνα και τα θερμά λόγια που, έτσι κι αλλιώς ο πρόεδρος της Κομισιόν ποτέ δεν εφείσθη. Επιλέγοντας μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανάγκη από καλά νέα, ο Τσακαλώτος έσπασε τη βιτρίνα που είχε στηθεί.

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Τα ελληνοτουρκικά πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η υπόθεση με τους Ελληνες στρατιωτικούς έχει πλήξει καίρια τον πρωθυπουργό, όχι μόνο τους αρμόδιους υπουργούς.

Το φιάσκο με τις γαλλικές φρεγάτες έχει φύγει πλέον από τους κ. Καμμένο και Κουβέλη. Στο κάδρο της διαχειριστικής ανεπάρκειας έχει μπει πλέον και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ηρθε ξαφνικά και ο Σταμάτης Κριμιζής για να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι… lost in space και το μόνο που της απέμεινε ήταν κάποια καλά νέα για την οικονομία.

Παρά τα διφορούμενα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, το πλεόνασμα – μαμούθ είχε δημιουργήσει θετικό επικοινωνιακό αντίκτυπο που όμως κράτησε μόλις τρεις ημέρες… Οσο κρατάνε και τα θαύματα.

Η υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους «στραβώνει», το μεταμνημονιακό τοπίο δεν είναι και τόσο ρόδινο, τα σκληρά μέτρα που «βαφτίζονται» και πάλι «μεταρρυθμίσεις» θα ισχύσουν και ίσως αυξηθούν. Ηρθε αίφνης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να τελειώσει το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί «καθαρής» εξόδου. Ο υπουργός είπε ότι  οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πολύ πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε ενδεικτικά.

Κι αυτά… εντελώς τυχαία άρχισαν να βλέπουν το φως την ώρα που η κυβέρνηση δεν προλάβαινε να μαζεύει τα μπράβο από τον φιλέλληνα Γιούνκερ.

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις Τσακαλώτου έβαλαν φωτιά στο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν έξαλλο με τον υπουργό. Αν και γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι «καθαρή» έξοδος με σκληρά μέτρα και περικοπές δε νοείται, η χρονική στιγμή της παρέμβασης Τσακαλώτου χάλασε τη φιέστα και ήρθε να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα που «βυθίζουν» την κυβέρνηση.

Αργά το βράδυ χθες το Μαξίμου προσπάθησε να προλάβει τα δημοσιεύματα περί ρήξης με Τσακαλώτο και με διαρροές έλεγε ότι: «Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο».

Οπως σημειώνουν «άλλες τόσες φορές έχει πει δημοσίως ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμη»».

«Το «συν κάτι ακόμη» ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

Φανερή η αμηχανία απέναντι στην ηχηρή διαφοροποίηση Τσακαλώτου. Μια αμηχανία και μια οργή που φάνηκε και από τα σχόλια που έγιναν στην ΕΡΤ κατά του υπουργού. Του χρεώνουν ότι λειτουργεί ως αρχηγός των 53+ που θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να «φύγει με ψηλά το κεφάλι, βγάζοντας τη χώρα στις αγορές με ασφάλεια κι όχι με… αεριτζήδικες πρακτικές», όπως έλεγαν χθες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα Τσακαλώτου ήταν πολύ βαριά για την κυβέρνηση και χάλασαν το κλίμα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ για ακόμη πιο αυστηρή επιτήρηση αν η Ελλάδα θελήσει μεγάλη ελάφρυνση χρέους.

Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο και να επιστρέψει στις αγορές» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM. Προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα μπορούσαν να επισκέπτονται την Αθήνα πιο συχνά από ότι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.