Ηλικιωμένα άτομα που πήραν ένα καινοτόμο αντιοξειδωτικό, το οποίο στοχεύει τα μιτοχόνδρια, παρουσίασαν αναστροφή των σχετιζόμενων με τη γήρανση αλλαγών που αντιστοιχούσαν σε 15-20 χρόνια.

Πρόκειται για μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension και έρχεται να επιβεβαιώσει ήδη υπάρχουσες μελέτες που δείχνουν ότι φαρμακευτικής διαβάθμισης διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψης της καρδιακής νόσου.

«Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη για την επίπτωση ενός αντιοξειδωτικού, που στοχεύει στα μιτοχόνδρια, στην αγγειακή λειτουργία των ανθρώπων. Και δείχνει ότι τέτοιες θεραπείες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τη γήρανση καρδιαγγειακής νόσου», σχολιάζει ο Μάθιου Ροσμαν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες, 60-79 ετών.

Οι μισοί πήραν 200 mg την ημέρα του συμπληρώματος MitoQ το οποίο χημικά άλλαζε το φυσικό αντιοξειδωτικό συνένζυμο Q10 ώστε να μπορεί να προσκολληθεί στα μιτοχρόνδια στο εσωτερικό των κυττάρων. Οι άλλοι μισοί πήραν εικονικό συμπλήρωμα.

Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή τη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου, μετρώντας πόσο διαστέλλονταν οι αρτηρίες όταν υπήρχε αυξημένη ροή αίματος.

Μετά από δύο εβδομάδες που διήρκεσε η φάση της «εκκαθάρισης», δηλαδή που οι συμμετέχοντες δεν είχαν πάρει κάποιο σκεύασμα, οι δύο ομάδες άλλαξαν με αυτούς που είχαν πάρει αρχικά εικονικό συμπλήρωμα διατροφής να παίρνουν πια MitoQ και επαναλήφθηκε ο ιατρικός έλεγχος των αγγείων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη λήψη του συμπληρώματος αντιοξειδωτικών η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων βελτιώθηκε κατά 42%, κάνοντάς να μοιάζουν με αυτά ενός ατόμου 15-20 χρόνια νεότερου.

Μια βελτίωση τέτοιου εύρους αν μπορεί με κάποιο τρόπο να εδραιωθεί ενδεχομένως να συντελεί σε 13% μείωση της καρδιακής νόσου, λένε οι επιστήμονες.

Επίσης από τη μελέτη προέκυψε ότι, η βελτίωση ως προς τη διαστολή οφειλόταν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες που είχαν αρτηριοσκλήρυνση, το αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα συντέλεσε σε μειωμένη αθηροσκλήρωση.

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι γνωστό ότι με την πάροδο της ηλικίας σκληραίνουν ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες. Και η περίσσεια ελευθέρων ριζών στο σώμα προκαλεί βλάβη στο ενδοθήλιο και εξασθενεί τη λειτουργικότητά του.

Όταν είμαστε νέοι το σώμα παράγει δικά του φυσικά αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Αλλά όταν μεγαλώνουμε αυτή η ισορροπία ανατρέπεται και άλλες κυτταρικές διαδικασίες παράγουν πολλές ελεύθερες ρίζες και το αμυντικό σύστημα του σώματος δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί.

Τα από του στόματος αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη C και Ε έχουν διαπιστωθεί ότι είναι αναποτελεσματικά και η παρούσα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι όταν στοχεύονται τα μιτοχόνδρια (γνωστά και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού) τότε μπορεί πράγματι να επέλθει βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας ακόμα και στην τρίτη ηλικία.