Η φλεγμονή που «πυροδοτείται» από την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία επηρεάζει τη γεύση, καθώς μειώνει τον αριθμό των γευστικών καλύκων στη γλώσσα. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση ανοιχτής πρόσβασης PLOS Biology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Κάθε γευστικός κάλυκας αποτελείται από περίπου 50 ως 100 κύτταρα τριών κύριων τύπων και διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο στο να αντιλαμβανόμαστε τις πέντε βασικές γεύσεις (αλμυρό, γλυκό, πικρό, ξινό και ουμάμι). Τα κύτταρα των γευστικών καλύκων έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής μόλις δέκα ημερών.

Με στόχο να εξερευνήσουν τις αλλαγές στους γευστικούς κάλυκες που μπορεί να λαμβάνουν χώρα εξαιτίας της παχυσαρκίας, οι ερευνητές από το Κορνέλ χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε φυσιολογική διατροφή στην οποία το 14% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων προερχόταν από λιπαρά, ενώ η δεύτερη διατροφή που οδηγούσε σε παχυσαρκία και η οποία αποτελούνταν από 58% λιπαρά.

Οκτώ εβδομάδες αργότερα τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν βάρος μεγαλύτερο κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Την ίδια στιγμή τα ποντίκια που είχαν γίνει παχύσαρκα διέθεταν περίπου 25% λιγότερους γευστικούς κάλυκες σε σύγκριση με τα ποντίκια με φυσιολογικό βάρος – καμία αλλαγή ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στο μέγεθος ή στην κατανομή των τριών κυτταρικών τύπων στον κάθε γευστικό κάλυκα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ