Πολλοί γνώρισαν την τέχνη του οριγκάμι για πρώτη φορά στην τηλεοπτική σειρά «Prison Break». Ο πρωταγωνιστής της σειράς, Γουέντγουορθ Μίλλερ έφτιαχνε διαρκώς διάφορα οριγκάμι που τον βοηθούσαν να πετύχει το περίπλοκο σχέδιο της απόδρασης του από τη φυλακή.

Τα διάσημα οριγκάμι που χρησιμοποιούσε ο πρωταγωνιστής της σειράς «Prison Break», για να πετύχει το σχέδιο απόδρασης από τη φυλακή.

Το οριγκάμι όμως, δεν είναι μόνο μια μορφή τέχνης, αλλά και ένας τρόπος διασκέδασης. Πρόκειται για μια επινόηση των Ιαπώνων, οι οποίοι αξιοποίησαν το δίπλωμα του χαρτιού για να δημιουργήσουν ξεχωριστά σχέδια λουλουδιών, χαρακτήρων ακόμη και ζώων.

Βέβαια στην τέχνη του οριγκάμι υπάρχει μια βασική αρχή που κάνει τη διαδικασία κατασκευής των σχεδίων λίγο πιο δύσκολη και ιδιαίτερη. Το να έφτιαχνε κανείς το οτιδήποτε, μεταποιώντας και προσαρμόζοντας το χαρτί στις διαστάσεις που τον εξυπηρετούν θα ήταν εύκολο για όλους. Γι’ αυτό το λόγο απαγορεύτηκε το κόψιμο και το σκίσιμο του χαρτιού. Οποιοδήποτε σχέδιο βάλει με το νου του ο άνθρωπος καλείται να το υλοποιήσει ακολουθώντας πιστά τους κανόνες.

Το ζωικό βασίλειο λοιπόν μπορεί να ξυπνήσει μέσα από τα τσαλακώματα των μικροσκοπικών τετράγωνων χαρτιών, χάρη στην ιαπωνική τέχνη και τη φαντασία του ανθρώπου.