Η διαφαινόμενη πρόθεση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει τον πόλεμο στη Συρία με μία εντολή για πυραυλική επίθεση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ λόγω της επίθεσης του τελευταίου με χημικά όπλα εναντίον αμάχων αποκαλύπτει πόσο εύκολα και χωρίς την παραμικρή στρατηγική σκέψη ο ένοικος του Λευκού Οίκου μεταβάλει την άποψή του για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Τραμπ είχε αιφνιδιάσει ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του ανακοινώνοντας δημοσίως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από τη Συρία.

Τώρα, εξετάζει μία πυραυλική επίθεση – ενδεχομένως με την υποστήριξη της Γαλλίας, ενώ η Βρετανία δείχνει απρόθυμη. Δεν χρειάζεται βαθιά ανάλυση για να καταλάβει κανείς το «κενό εξουσίας» σήμερα στην Ουάσιγκτον… Άλλωστε, η διακυβέρνηση διεξάγεται πλέον μέσω Twitter…

Το Συριακό και η αντιμετώπισή του έχει προβληματίσει πολύ σοβαρότερους γνώστες της εξωτερικής πολιτικής από τον σημερινό αμερικανό Πρόεδρο.

Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε δεχθεί σφοδρή κριτική επειδή είχε δεύτερες σκέψεις για επίθεση εναντίον του Άσαντ, ενώ υψηλόβαθμοι αμερικανοί στρατιωτικοί επιτελείς είχαν αναλύσει λεπτομερειακά τις δυσκολίες της στρατιωτικής εμπλοκής.

Ωστόσο, οι συνθήκες στον «βάλτο του Συριακού» έχουν μεταβληθεί δραματικά μετά την Προεδρία Ομπάμα. Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική. Η Ρωσία έχει ενισχύσει δραματικά τη θέση της, η Τουρκία έχει ευθέως και επί του εδάφους εμπλακεί, το Ισραήλ ουσιαστικά πολεμά εναντίον του Ιράν στο συριακό έδαφος. Ουδείς μπορεί πια να ξέρει ποιος είναι με ποιον ή ποιος είναι εναντίον ποίου…

Το σενάριο μίας σύγκρουσης Ουάσιγκτον – Μόσχας στη Συρία είναι πλέον υπαρκτό. Ενας πύραυλος σε λάθος σημείο θα αποτελούσε θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων.

Αν προσθέσει σε αυτό κάποιος το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι ένας Πρόεδρος που αντιμετωπίζει σοβαρή εσωτερική πίεση ακριβώς εξαιτίας της Ρωσίας, τότε ίσως μία επίθεση στη Συρία να μοιάζει με… εξιλέωση.